IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската индустрия се възстановява с по-бързи темпове от очакваното

Индустриалните поръчки са се увеличили с 4,5% през август

13:07 | 06.10.20 г.
<p>
	Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Поръчките за германски промишлени стоки са нараснали с 4,5% през август, надминавайки прогнозите и засилвайки надеждите за стабилно трето тримесечие в най-голямата европейска икономика след шока от коронавируса, предаде Ройтерс.

Увеличението се дължи на силното търсене от еврозоната, обяви Федералната статистическа служба, посочвайки, че компаниите отбелязват добър напредък, насочвайки се обратно към нивата отпреди кризата.  Цифрите за август надминават прогнозата на Ройтерс за ръст от 2,6% спрямо предходния месец.

„Процесът на забързване на новите индустриални поръчки продължава със забележителни темпове“, се казва в изявление на икономическото министерство.

Поръчките сега са само с 3,6% по-малко от тези през февруари, преди да бъдат наложени мерките за спиране на разпространението на коронавируса, съобщиха от ведомството.

Икономистите приветстваха положителните данни, но предупредиха, че нарастващите нива на новозаразени в Европа увеличават риска за индустрията.

Официалните данни, публикувани миналата седмица, показват, че продажбите на дребно в Германия са се увеличили много повече от очакваното през август, а безработицата е спаднала още повече през септември, подсилвайки надеждата, че разходите на домакинствата ще засилят възстановяването.

Данните от статистическата служба показват, че поръчките от чужбина са се увеличили с 6,5%, подсилени от скока на поръчките от останалата част от еврозоната с 14,6%. Вътрешните поръчки са нараснали с 1,7% през август.

Германската икономика се сви с 9,7% през второто тримесечие, тъй като разходите на домакинствата, фирмените инвестиции и търговията се сринаха в разгара на пандемията.

Отслабването на някои противоепидемични мерки, съчетано с безпрецедентен набор от спасителни и стимулиращи пакети, доведе до силно възстановяване през третото тримесечие, но скокът в новите случаи на COVID-19 предизвикват опасения, че активността може да се забави отново.

Икономическият министър Петер Алтмайер предупреди в понеделник, че Германия трябва да избегне ново спиране на индустриалната дейност.

Институтът Ifo очаква ръст на производството от 6,6% през третото тримесечие, а след това забавяне до 2,8% през четвъртото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още