IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски централен банкер е срещу премахването на 1 и 2 евроцента

Дори днес има достатъчно хора, които трябва да разчитат и да обръщат внимание на всеки цент, казва Йоханес Берман

20:28 | 31.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Членът на Борда на директорите на Бундесбанк Йоханес Берман изрази скептицизъм относно идеята и съображенията на Европейската комисия да изтегли монетите от един и два цента от обращение.

Аз лично не разбирам дискусията за възможно премахване на монетите от един и два цента“, каза той на събитие в Берлин в петък, цитиран от Ройтерс. Ние в Европа имаме ясно изразена култура по отношение на парите – да ползваме пари в брой, а малките монети са неразделна част от нея“, казва той.

Новата комисия под ръководството на новия председател Урсула фон дер Лайен обмисля премахването на малките монети. Тази възможност е включена в работната програма на органа на ЕС за тази година.

Проучване на ЕС от 2017 г. показа, че по-голямата част от гражданите от страните от еврозоната са за премахването на монетите от един и два цента. Малките пари дразнят мнозина, защото пълнят портфейлите и удължават времето за плащането на каса. За разлика от тях търговците на дребно често разчитат на цени малко под пълните суми в евро, защото се надяват, че това ще има психологически ефект при купуването.

В някои страни от ЕС потребителите вече са лишени от малките монети – във Финландия, Холандия, Белгия и Ирландия. Към тях през 2018 г. се присъедини и Италия. Подобен ход би спестил производствените разходи за монетите от един и два цента и усилията, свързани с преброяването и транспортирането им. Освен това годишни проучвания сред гражданите от еврозоната също са показали, че „днес няма мнозинство, което да поддържа тези две монети“, се казва в доклада на ЕК.

Според логиката на спестяването малките монети са част от голямата монета, казва Берман. „Дори днес има достатъчно хора, които трябва да разчитат и да обръщат внимание на всеки цент.“ По думите му малките монети изразяват признателност за икономичността.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още