IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският износ се възстановява по-силно от очакваното през май

Перспективите пред икономиката през второто тримесечие остават слаби

11:02 | 08.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският износ се възстановява по-силно от очакваното през май, но все още не успява да заличи изцяло спада от предходния месец, тъй като търговските конфликти продължават да охлаждат най-голямата икономика в Европа и през второто тримесечие, съобщава Ройтерс.

Износът нараства с 1,1% на месечна база през май, като изпреварва прогнозата за ръст с 0,5% в анкетата на Ройтерс. За сравнение, през април доставките в чужбина се свиват с 3,4%.

Вносът намалява с 0,5% през май спрямо предходния месец, в резултат на което търговският баланс на Германия се разширява до 18,7 млрд. евро спрямо 16,9 млрд. евро през предходния месец.

Промишленото производство в страната се увеличава с 0,3% през май, което е под прогнозираното увеличение с 0,4%. Месец по-рано производството отчете спад от 2%.

Андрю Кънингам, икономист в Capital Economics, коментира, че ръстът в индустриалното производство през май не е сигнал за края на проблемите на германските производители.

От други данни, публикувани в края на миналата седмица, става ясно, че индустриалните поръчки се понижават с 2,2%, което е много над очакванията за май.

В десетата си година на експанзия германската икономика отчита ръст между януари и март от 0,4%, но от Бундесбанк очакват, макар и слабо, забавяне на растежа през второто тримесечие.

Търговските конфликти, излизането на Великобритания от Европейския съюз и охлаждащите се глобални икономически перспективи причиняват главоболия на Германия, която разчита на износа за растеж, но вече все повече зависи от частното потребление. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още