Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Германското индустриално производство изненадващо се сви през август

Резултатите се публикуват след ревизиран в посока надолу спад от 1,3% за юли и се дължат основно на понижение в строителната активност

Германското индустриално производство изненадващо се сви през август

Снимка: Архив Ройтерс

Германското индустриално производство отбеляза неочаквано понижение през август за трети пореден месец  , като по данни на икономическото министерство лятото като цяло е бил по-слаб сезон.

Според данните през месеца спадът на производството е бил с 0,3%. Това е под прогнозите на агенция Ройтерс за ръст от 0,4%. Резултатите се публикуват след ревизиран в посока надолу спад от 1,3% за юли и се дължат основно на понижение в строителната активност.

Друга причина за по-слабите данни е и забавянето на производството в автомобилния сектор, свързано с по-трудното пригодяване на производителите към новите стандарти за вредни емисии WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure).

От данните, цитирани от германската статистическа служба, става ясно, че производството в индустриите без енергетиката и строителството се е свило с 0,1%. При капиталовите стоки спадът е от 0,7%. В същото време обаче производството на потребителски стоки отчита скок от 1,4%, а това на междинни стоки – 0,1%.

Производството на енергия е скочило с 1,3%, а това в строителството е спаднало с 1,8%.

В същото време по-рано в петък стана ясно, че индустриалните поръчки са се възстановили до известна степен през август, след като временните затруднeния на автомобилния сектор бяха преодолени и сделките с клиенти извън Европа се ускориха значително.

Други актуални данни показаха, че доверието на германския бизнес остава стабилно, продажбите на дребно се понижават, а растежът в производствения сектор се свива.

Германското правителство ревизира в низходяща посока прогнозите си за икономически ръст за тази и следващата година, съобщи източник на Ройтерс в петък.  Очаква се властите да обявят новите данни в четвъртък.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

4
 
1
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Самолишаването и самоограничаването на Германия от възможностите на пазар като този в Русия не би могло да остане без последствия! Елементарно

Още от Новини
Турската централна банка отчете печалба от над 10 млрд. долара през 2018 г.