IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годишното рали на златото продължава с поевтиняването на долара

През септември цената на златото достигна най-високата си стойност от повече от шест години

13:34 | 30.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Ралито на златото продължава в края на годината, въпреки че инвеститорите се насочват към по-рискови активи и дори когато прогнозите предполагат, че макроикономическите условия ще бъдат по-благоприятни през 2020 г., отколкото през тази година, информира Вloomberg.

Цената на златото се повиши в пет от последните шест сесии, след като доларът отчете понижение в стойностите си и фондовете отново насочиха средства си към инвестиционното злато. Така цената на златото отчита годишно повишение от 18% през 2019 г. и се насочва към най-високите си стойности от ноември насам. злато злато

Бичи пазарът на златото „до голяма степен се дължи на слабостта на щатския долар“, каза Бенджамин Лу, анализатор от Phillip Futures Pte в Сингапур.

Златото е отчело повишение в стойностите си през последните три поредни седмици, докато американската валута регистрира най-голямото си тримесечно понижение от първите три месеца на 2018 г. насам. След като намали основните си лихвени проценти три пъти тази година, Федералният резерв на САЩ обяви, че ще постави тази политика на пауза поне до края на 2020 г. или докато не се забележат значителни промени в икономическите условия.

През септември цената на златото достигна 1557,11 долара за тройунция. Това е най-високата стойност на ценния метал от повече от шест години. Към 12:54 българско време златото се търгува на ниво от 1514,60 долара за тройунция.

Според последните прогнози цената на златото ще продължи да се повишава, въпреки че напрежението между САЩ и Китай започва да отминава, глобалните борси регистрират рекордни стойности на търгуваните активи, а икономическите перспективи се подобряват.

Глобалните дялове в ETF-и, обезпечени със злато, са се увеличили с 6,3 тона през миналата седмица след повишение от 7,2 тона, отчетено през предходната седмица, сочат данните, събрани от Bloomberg.

Въпреки това Лу от Phillip Futures каза, че очаква цената на златото да „спадне значително“ през 2020 г., тъй като апетитът към риск на инвеститорите започва да е възвръща и те се насочват към лихвоносни активи на фона на нарастващата доходност на облигации в САЩ.

Среброто и платината също отчетоха повишения в стойностите си в последния понеделник на 2019 г. Среброто регистрира годишна печалба от почти 16%, докато цената на платината се е повишила с около 20% на годишна база. Паладият преминава през завидно рали, като отчита годишно повишение на цената си от 51%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още