IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ: Поевтинялата йена може да навреди на фирмите, но е добра за икономиката

Рязкото поевтиняване на валутата може да затрудни създаването на бизнес планове от компаниите, но увеличава фирмените печалби, смята гуверньорът Харухико Курода

11:24 | 18.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Рязкото поевтиняване на японската йена може да навреди на бизнес плановете на компаниите, но продължава да е добре дошло за икономиката. Това заяви гуверньорът на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода, цитиран от Ройтерс.

Той посочи, че няма промяна във вижданията му, че поевтинялата йена е добра за икономиката, тъй като увеличава печалбите на японските компании от продажбите им в чужбина.

По думите му обаче рязкото поевтиняване на валутата е достатъчно волатилно, за да навреди на компаниите. Преди месец един щатски долар се разменяше срещу 115-116 японски йени, докато сега цената му е 125-126 йени.

"Скорошното поевтиняване на йената, която изтри около 10 йени от стойността си в рамките на около месец, е доста рязко и може да затрудни създаването на бизнес планове от компаниите", каза Курода на изслушване пред парламента. "В този ред на мисли е редно да вземем предвид негативните ефекти", допълни гуверньорът.

Към 10:55 ч. цената на един щатски долар нараства с 0,13% до 126,57 японски йени.

Управителят на финансовата институция за пореден път повтори вижданията си за необходимостта от поддържането на ултраразхлабена парична политика, която да помогне на крехото икономическо възстановяване на страната.

Коментарът на Курода е в коментар на изказването на японския финансов министър Шуничи Сузуки от миналата седмица, когато последният предупреди, че поевтинялата йена може да навреди на икономиката.

"В ситуация като сегашната, в която компаниите трябва тепърва стабилно да увеличат цените и заплатите, не е желателно да има поевтиняла йена", каза Сузики.

"Курода може да е променил възгледите си така, че да са по-близо до тези на финансовия министър, за да избегне ситуация, в която пазарите остават с впечатлението, че двамата имат различни виждания по въпроса", заяви главният икономист в изследователския институт Norinchukin Такеши Минами. Според него ЯЦБ едва ли ще направи нещо, за да повлияе на обменните курсове, защото това е "извън мандата ѝ".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още