IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на цените на едро в Япония се задържа на близки до рекордните равнища

Въпреки че покачването на цените може да достигне до целевото инфлационно равнище на Японската централна банка, то може и да навреди на икономиката

10:31 | 12.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg </em></p>

Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg

Темпът на растеж на цените на едро в Япония се е задържал на близки до рекордните равнища през март, след като войната в Украйна и поевтинялата японска йена доведоха до поскъпване на суровините и горивата, пише Ройтерс.

Въпреки че покачването на цените може да спомогне за достигането на целевото инфлационно равнище от 2% на Японската централна банка (ЯЦБ), то може и да навреди на икономиката, която все още се олюлява от пандемията, смятат анализатори.

Ценовият индекс на корпоративните стоки - измерващ цените, които компаниите си начисляват една на друга за стоките и услугите си - се е повишил с 9,5% на годишна база през март. За сравнение - ревизираните в посока нагоре данни за февруари показваха ръст от 9,7%, което бе най-бързият темп на растеж в историята и надмина медианните пазарни прогнози за 9,3% увеличение.

"С това силно поскъпване на суровините компаниите няма да могат да изкарват пари освен ако не повишат цените. Дните на войните с отстъпки свършиха", каза главният икономист в изследователския институт  Norinchukin Такеши Минами.

"Основната потребителска инфлация може да се ускори до около 2,5% по-късно тази година и да остане над 2% за по-дълго от очакваното, което ще натежи на потреблението и икономиката", предупреди Минами.

Индексът на вносните цени, базиран на японската йена, е нараснал с 33,4% на годишна база през март. Това е сигнал, че скорошното поевтиняване на йената увеличава разходите за внос на японските фирми.

Японските компании изостават с прехвърлянето на разходите към домакинствата, тъй като слабият ръст на заплатите натежава на потреблението, а това допълнително заддържа потребителската инфлация много под целевото равнище.

Анализаторите обаче очакват тя да се ускори до около 2% от април поради поскъпването на горивата и избледняващия ефект от предишните намаления на телефонните такси.

Нарастващият ценови натиск увеличава шанса от това ЯЦБ да ревизира в посока нагоре инфлационните си прогнози в следващия тримесечен доклад, който ще бъде публикуван на 28 април. Към момента очакванията на ЯЦБ са инфлацията да достигне 1,1% през фискалната година, която започна от април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още