IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ: Има много голяма несигурност за последиците от войната в Украйна

В своя традиционен тримесечен доклад Японската централна банка понижи оценките си за осем от девет региона на страната

10:33 | 11.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японската икономика продължава да отбелязва възходяща тенденция, но може да има последствия от поскъпващите суровини и войната в Украйна. За това предупреди гуверньорът на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода, цитиран от Ройтерс.

"Има много голяма несигурност за това как развитието (на събитията) в Украйна може да повлияе на японската икономика и цените",  посочи Курода по време на заседание с регионалните управители на ЯЦБ.

В своя традиционен тримесечен доклад ЯЦБ понижи оценките си за повечето регионални икономики на страната и представи по-мрачни виждания спрямо тези от януари за осем от девет региона.

Докладът за регионалното представяне на икономика ще е сред факторите, които японският регулатор ще разгледа обстойно при публикуването на нови прогнози за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) и за инфлацията на следващото заседание на ЯЦБ. То ще се състои на 27-28 април.

Стремежът на ЯЦБ към подкрепа на икономическото възстановяване и ниските инфлационни равнища мотивират банката да поддържа ултраразхлабена парична политика - позиция, която води до поевтиняване на японската йена и допълнително оскъпяване на вноса, като междувременно увеличава натиска върху домакинствата и компаниите. Това накара някои анализатори да предположат, че ЯЦБ може скоро да направи промени в целевия си диапазон на доходността по облигациите заради поевтиняването на йената, което увеличава недоволството сред японските граждани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още