IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония отчете най-големия дефицит по текущата си сметка от 2014 г. насам

Данните за текущата сметка подчертават зависимостта на японската икономика от вноса на суровини

10:44 | 08.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Стабилният ръст на възвръщаемостта от директните инвестиции на Япония в чужбина спомогна излишъкът по първичния доход на страната да достигне 1,289 трилиона йени през януари.<em> Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg </em></p>

Стабилният ръст на възвръщаемостта от директните инвестиции на Япония в чужбина спомогна излишъкът по първичния доход на страната да достигне 1,289 трилиона йени през януари. Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg

Япония отчете най-големия дефицит по текущата си сметка от началото на 2014 г. през януари, след като поскъпналият внос на петрол засенчи ръста на приходите от инвестиции, пише Ройтерс. В същото време несигурността, породена от войната в Украйна и пандемията, продължава да тежи на икономиката на азиатската страна.

Данните за текущата сметка подчертават зависимостта на японската икономика, която страда от вноса на суровини, който доведе до нарастване на дефицита.

Третата по големина икономика в света е отчела дефицит по текущата сметка в размер на 1,1887 трилиона йени (10,31 млрд. долара) през януари. За сравнение – медианните прогнози на икономистите, анкетирани от Ройтерс, бяха за недостиг в размер на 880 млрд. йени.

Така за втори пореден месец Япония е отчела дефицит, който е бил и вторият най-голям, считано от 1985 г. насам. Поскъпналите горива са увеличили цената на вноса с близо 40% на годишна база през януари, с което са засенчили ръста от 15,2% на японския износ.

Освен това търговският дефицит на Япония с Китай допълнително е нараснал през първия месец на годината. Износът към Китай се е свил преди Китайската нова година, докато вносът от страната е нараснал поради желанието на потребителите за запасяване преди отбелязването на празника.

"Като се вземе предвид този временен фактор и излишъкът от инвестиции, не смятам, че платежният баланс на Япония ще премине към тенденция на дефицити в скоро време“, каза главният икономист в Nomura Securities Такаши Мива.

Япония отчете стабилни печалби от миналите си инвестиции в ценни книжа и от директните си вложения в чужбина, които изместиха търговията като основен двигател на излишъка по текущата сметка в последните години. Стабилният ръст на възвръщаемостта от преките инвестиции на Япония в чужбина спомогна излишъкът по първичния доход на страната да достигне 1,289 трилиона йени през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още