Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Ifo: Инфлацията в Германия ще се забави през втората половина на годината

По-голямата част от бизнеса в Германия все още възнамерява да увеличи цените на продукцията си, но изглежда, че тенденцията намалява

Ifo: Инфлацията в Германия ще се забави през втората половина на годината

Снимка: Архив Ройтерс

Забелязват се първите признаци, че инфлацията в Германия ще се забави през втората половина на настоящата година, след като по-малко германски компании възнамеряват да повишат цените на продуктите си в сравнение с предходните месеци. Това сочат най-новите данни на базирания в Мюнхен институт за икономически изследвания Ifo, предаде ДПА, цитирана от БТА.

По-голямата част от бизнеса в Германия все още възнамерява да увеличи цените на продукцията си, но изглежда, че тенденцията намалява, казват експертите на института. 

Ако се извади делът на фирмите, представен в процентно изражение, който иска да намали цените си от този, който възнамерява да ги покачи, то той в момента възлиза на 57,8 процентни пункта. Това съотношение все още е второ по големина от 2005 г. насам, каза ръководителят на икономическите изследвания на Ifo Тимо Волмерсхаузер.

Според него обаче тенденцията предполага, че месечните темпове на инфлация ще спаднат от над 7 на сто до под 6 на сто през втората половина на 2022 година. Годишната инфлация ще бъде около 6 на сто, прогнозира Волмерсхаузер.

Очакванията за низходяща ценова динамика се наблюдава в почти всички сектори в Германия. Единствено в търговията на дребно се наблюдава леко увеличение на процента на фирмите с планове за повишаване на ценовите равнища, изпреварващ процента на фирмите, нямащи такива намерения..

Индексът на ценовите очаквания, регистриран от Ifo, нараства почти непрекъснато след кратък период през 2020 г., когато стана отрицателен в краткосрочен план в резултат на последствията от пандемията от коронавирус.

 

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
АЦБ: Глобалните икономически перспективи са се влошили „съществено“