IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият растеж във Франция остава стабилен въпреки вълната от протести

В корпоративния сектор растежът на инвестициите се е понижил до 0,3% спрямо 1,7% през третото тримесечие

16:49 | 26.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Френската икономика e успяла да запази стабилен темпа си на растеж през четвъртото тримесечие въпреки поредицата от бурни антиправителствени протести, които оказват влияние върху доверието на бизнеса и потребителите, съобщава Ройтерс.

Националната статистическа агенция във Франция обяви, че втората по големина икономика в еврозоната е отчела ръст от 0,3% през последните три месеца на миналата година спрямо предходното тримесечие, когато беше регистриран същия темп на разширение.

През цялата изминала година френската икономика е нараснала с 1,6%, като данните са ревизирани в посока нагоре спрямо предишната оценка.

Силният износ, благодарение на компания като Airbus, е помогнал за компенсиране на слабите потребителски разходи.

Много магазини в централната част на Париж трябваше да затворят в най-натоварените дни от празничното пазаруване, тъй като френската столица се сблъска с едни от най-сериозните бунтове и вандализъм от десетилетия.

Освен това френските домакинства предпочетоха да ограничат харчовете, вместо да се отдадат на пазаруване и то след като беше премахнат данъка върху заплатите, свързан с осигуряването за безработица.

От статистическата служба на Франция посочиха, че реалният растеж на доходите на домакинствата се е ускорил до 1,3% през четвъртото тримесечие на миналата година при 0,7% през предходните три месеца. На този фон спестяванията като дял от доходите са нараснали до 15,2% от 14,3% през третото тримесечие на 2018 г.

Междувременно ръстът при потребителските разходи е останал без промяна след повишение с 0,4% през предходното тримесечие.

В корпоративния сектор растежът на инвестициите се е понижил до 0,3% спрямо 1,7% през третото тримесечие, като маржовете на печалбите на компаниите са се понижили до 31,7% от 31,8%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още