Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Икономическите настроения в еврозоната се подобриха през април

Секторът на услугите също е в режим на разширяване

Икономическите настроения в еврозоната се подобриха през април

Снимка: Bloomberg

Икономическите настроения в еврозоната се подобриха през април, когато кампаниите за ваксиниране срещу коронавируса набраха скорост, записвайки рязък ръст във всички сектори на икономиката, което според икономистите бележи края на предизвиканата от пандемия рецесия, съобщава Ройтерс.

Ежемесечното проучване на настроенията на Европейската комисия за 19-те държави, споделящи еврото, показва оптимизъм, който се покачва до 110,3 пункта през април от 100,9 пункта през март, като надминава консенсусните оценки в проучване на Ройтерс от 102,2 пункта.

„Секторът на услугите също е в режим на разширяване. Сега можем да обявим рецесията отCovid-19 за приключила. Инфлационните очаквания също продължават да се увеличават“, коментира икономистът от ING Питър Ванден Хаут.

Настроението стана много по-оптимистично в индустрията, като се повиши до 10,7 пункта от 2,1 пункта през март, далеч надхвърляйки очакванията за увеличение до 4 пункта. При услугите, най-големият сектор на еврозоната, който представлява повече от две трети от брутния вътрешен продукт, данните показват повишение до 2,1 пункта от -9,6 през март, също далеч над очакванията.

Потребителският оптимизъм се повиши до -8,1 пункта от -10,8 пункта, в съответствие с първоначалната прогноза, публикувана миналата седмица, а в търговията на дребно нарасна до -3,1 пункта от -12,2 пункта.

Потребителите очакват по-висока инфлация през следващите 12 месеца, като показанията се покачват до 19,6 пункта през април от 18,6 пункта през март, като се движат над средното от 2000 г. насам.

„Големият въпрос е колко временни ще бъдат тези увеличения на цените“, каза Ванден Хют. „Ще изчезнат ли, след като някои от проблемите на веригите за доставки бъдат решени? Със силното търсене, което се очаква през втората половина на годината и предстоящото натрупване на запаси, се съмняваме, че ценовото напрежение ще изчезне бързо“, каза той.

Макар да е твърде рано да се очаква спирала на цените и заплатите, ако има силно възстановяване през следващите месеци, както се предполага от данните за априлските настроения, Европейската централна банка може да стане по-малко склонна да поддържа своята схема за изкупуване на облигации.

„Шансовете програмата за спешни покупки при пандемия да се удължи след март 2022 г. с всеки изминал ден намаляват, а централната банка може дори да предположи да не изразходва напълно текущия пакет“, каза той.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Свободните работни места в САЩ достигнаха рекордните 8,12 млн.