IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото доверие в еврозоната продължава да спада

Доверието във всички сектори на икономиката, освен строителството, се е понижило през октомври

17:11 | 30.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Икономическото доверие в еврозоната продължи спада си и през този месец, припомняйки предупреждението на Европейската централна банка, че регионът може би все още не е видял най-лошото, съобщава Bloomberg.

Показателят за доверие на индустрията в еврозоната спадна до -9,5 пункта през октомври 2019 г. Това е най-ниското му отчитане от юли 2013 г. насам.

Доверието във всички сектори, освен строителството, се е понижило през октомври. Индустриалците са по-песимистично настроени по отношение на очакванията за нивата на производство. Доставчиците на услуги са предпазливи относно прогнозите си за бъдещото търсене, а съмненията на потребителите относно състоянието на икономиката натежаха върху продажбите на търговците на дребно. е е

Индикаторът за икономическото доверие в еврозоната е спаднал до 100,8 пункта през октомври 2019 г. от 101,7 пункта през предходния месец. В същото време пазарните очаквания бяха за понижение на показателя до ниво от 101,1 пункта. Сегашния спад бележи най-ниското отчитане на индикатора от януари 2015 г. насам.

Данните са последните от поредица от разочароващи доклади за икономиката на еврозоната, които бяха представени, след като ЕЦБ стартира прилагането на нови парични стимули през септември. Тези действия се оказаха противоречив ход за доскорошния управител Марио Драги, който ги оправда с аргумента, че постоянните търговски заплахи и геополитическата несигурност започват да нанасят все по-сериозни щети на вътрешното търсене.

Драги отдавна призова държавите, които имат възможност, да повишат фискалните си разходи, и използва последната си реч, за да призове правителствата да положат по-координирани усилия за увеличаване на растежа в еврозоната.

Неговата наследница Кристин Лагард също твърди, че ще продължи тази политика. В интервю за френското радио RTL тя каза, че растежът в световен мащаб е „несигурен“ и „крехък“, а страните, макар и да имат възможности, „не са положили необходимите усилия“.

Икономика на еврозоната вероятно е нараснала само с 0,1% през третото тримесечие, което би било най-слабото й представяне за повече от шест години.

Добра новина в известен смисъл е това, че индикаторът за бизнес климата за еврозоната бележи леко повишение с 0,04 пункта на месечна база през октомври 2019 г., за сметка на очакванията на анализаторите, които бяха за спад от 0,24 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още