IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото възстановяване на Великобритания губи интерция през май

Брутният вътрешен продукт е нараснал с 0,8%, по-бавно от темпото на растеж от 2% през април

12:47 | 09.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Икономическото възстановяване на Обединеното кралство губи инерция през май, въпреки облекчаването на ограниченията за ресторантите, хотелите и кината, съобщи Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 0,8%, по-бавно от темпото на растеж от 2% през април, което е ревизирано надолу, съобщи Службата за национална статистика. Повишението е по-малко в сравнение с очакването на анализаторите за месечен ръст от 1,5%, като отразява леките спадове в строителството и производството.

„Възстановяването загуби малко пара, тъй като временният тласък от по-ранните ръстове отшумява“, коментира Сюрен Тиру от Британската търговска камара.

Въпреки забавянето през май британската икономика нараства с 3,6% през последните три месеца, което е най-силният растеж от ноември насам, но малко по-малък от пазарните прогнози за ръст от 3,9%. Силните продажби на дребно, увеличеното търсене, когато училищата отвориха врати отново от март, и отварянето на заведенията и ресторантите са двигателите на това тримесечно повишение.

БВП БВП

В същото време брутният вътрешен продукт сега е с 3,1% по-нисък от този през февруари 2020 г., преди да настъпи пандемията.

Английската централна банка (АЦБ) прогнозира пълно възстановяване до края на годината с подкрепата на потребителите, освобождаващи натрупаните по време на пандемията спестявания.

Ръстовете при търговията на дребно и разрастването на хотелиерския сектор стимулират ценовия натиск и подхранват спекулациите относно това докога централната банка може да задържи програмата си за стимулиране.

Услугите за настаняване и хранене отчитат подобрение с 37%, тъй като заведенията и ресторантите имат право да започнат да обслужват клиенти и на закрито. Продукцията в сегмента остава с 3,4% по-малка, отколкото преди началото на пандемията.

„Страхотно е да видим как хората излизат отново навън благодарение на успеха на ваксинациите и това се отразява в днешните цифри за икономическия растеж“, коментира финансовият министър Риши Сунак.

Паундът се задържа близо до най-ниското му ниво от повече от два месеца, като се търгува с понижение от 0,14% до 1,3766 долара към 10:30 часа българско време.

Рискове пред перспективите

Рисковете пред перспективите обаче са в изобилие. Програмите за подпомагане на пазара на труда се прекратяват, а премиерът Борис Джонсън планира да премахне всички останали ограничения на 19 юли, въпреки Делта варианта на коронавируса, който доведе до нова вълна от заразени. Притеснението е, че при милиони хора, които не са напълно имунизирани, отварянето може да има обратен ефект и да принуди правителството да наложи нови ограничения.

Данните показват още, че производството е спаднало отчасти поради големия спад при транспортното оборудване, засегнато от недостига на микрочипове. Строителната продукция е спаднала с 0,8%, вторият пореден месечен спад, което е в рязък контраст с последните проучвания, които предполагат силен ръст.

Продажбите за износ са отрицателни за първи път от януари, което според статистиката се дължи на „натиска след излизането на Обединеното кралство от  Европейския съюз.

„Въпреки че повече бизнеси успяха да отворят отново, времената остават трудни за най-засегнатите сектори, особено авиацията и международния туризъм“, казва Рейн Нютън-Смит, главен икономист в CBI, най-голямата бизнес лоби група във Великобритания. „С по-нататъшното подобрение на търсенето, двигател за растеж, всички признаци сочат към обещаващи икономически перспективи“, коментира той.

Дори и БВП през юни да остане без промяна спрямо май, икономиката ще нарасне с 4,5% през второто тримесечие, което е най-бързият темп от 1973 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още