IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти: Инфлацията в еврозоната ще достигне 3% през тази година

Рекордното покачване на цените през януари сигнализира, че ЕЦБ се затруднява в разбирането на настоящите ценови тенденции

16:21 | 04.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Andreas Arnold/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andreas Arnold/Bloomberg

Инфлацията в еврозоната все още може да се забави до под 2% през следващата година, показват данни от проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирани от Ройтерс.

Документът е публикуван само ден, след като регулаторът предупреди, че високите цени на Стария континент може да се задържат по-дълго от очакваното. В четвъртък ЕЦБ реши да остави основните си лихвени проценти без промяна, но намекна, че рисковете пред инфлационните перспективи са се влошили. Анализаторите възприеха коментара на управителя на регулатора Кристин Лагард като намек, че през тази година все пак може да има лихвени повишения.

От банката Goldman Sachs прогнозират, че ЕЦБ ще повиши лихвите два пъти през настоящата година – един път през септември и един път през декември. И двете увеличения ще бъдат в размер на 25 базисни пункта.

„След голямата изненада от ускоряването на инфлацията и вчерашното обръщане към ястребова политика*, сега очакваме значително по-ранно излизане на ЕЦБ [от разхлабената парична политика]“, написаха стратезите на американската банка в своя бележка и ревизираха прогнозите си за покачването на цените в посока нагоре.

Според проучването на ЕЦБ за прогнози, направени от професионалисти, инфлацията ще достигне 3% през тази година. Това е под очакванията на банката за ниво от 3,2 на сто. През 2023 г. покачването на цените ще се забави до 1,8%, което е в съответствие с очакванията на регулатора.

Данните към момента обаче показват, че инфлацията все още набира скорост. През януари инфлацията в еврозоната достигна ново рекордно равнище от 5,1 на сто – това бе третият пореден месец, в който покачването на цените отбеляза връх. Резултатът е двойно над целевото равнище на ЕЦБ от 2% и сигнализира, че банката се затруднява в разбирането на настоящите ценови тенденции.

Докладът показа, че през 2024 г. инфлацията ще се ускори до 1,9% и до желаното равнище от 2% в дългосрочен план, определен като 2026 г.

Икономическият растеж през тази година ще достигне 4,2 на сто, след което ще се забави до 2,7%.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още