Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Индексът Ifo за бизнес климата в Германия падна до най-ниското ниво от 2014 г.

Барометърът, оценяващ ситуацията в Германия, се свива за втори пореден месец

Индексът Ifo за бизнес климата в Германия падна до най-ниското ниво от 2014 г.

Контейнери на терминала на пристанището в Хамбург. Снимка: Ройтерс, архив

Индексът за бизнес климата в Германия на Мюнхенския институт за икономическо развитие (Ifo) се понижи до 97,4 пункта през юни. Според Ройтерс това е най-ниското ниво от ноември 2014 година. През предходния месец икономическият барометър спадна от 99,2 пункта до 97,9 пункта.

Икономистите очакваха сега спад до 97,2 пункта.

„Настроението сред германските мениджъри продължава да се охлажда", казва президентът на Ifo Клеменс Фюст. Мениджърите оценяват по-добре бизнес ситуацията, докато перспективите за следващите шест месеца се оценяват по-слабо.

На фона на конфликтите с митата, вероятността от твърд Brexit, както и нарастващото напрежение между САЩ и Иран, икономическите очаквания на мениджърите очаквано се сриват все повече. Ifo предвижда икономиката на Германия да се свие през текущото тримесечие. Въпреки това от института не се опасяват от рецесия - две последователни тримесечия на намаляване на икономическата продукция. През първото тримесечие брутният вътрешен продукт на Германия нарасна с 0,4%.

Бизнес климатът се основава на месечни отчети на компании от производството, строителството, търговията на едро и дребно. Около 9000 анкетирани мениджъри оценяват текущата си бизнес ситуация и очакванията за следващите шест месеца.


 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Германия може да се сблъска със слаб икономически тренд през второто тримесечие