IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство и износ на Германия отчетоха неочакван спад през юли

В същото време вносът в страната е нараснал с 2,8%, което е най-големият скок от близо четири години насам

11:43 | 07.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският износ и индустриално производство в Германия отчетоха неочаквано понижение през юли – нов знак, че производителите в най-голямата европейска икономика усещат удара от протекционистките търговски политики на американския президент Доналд Тръмп.

По данни на Федералната статистическа служба, публикувани в петък, сезонно коригираният износ за юли е намалял на месечна база с 0,9%, като за сметка на това вносът е нараснал с 2,8%. Това е най-големият скок на вноса от близо четири години насам, достигайки рекордния общ обем от 94,5 млрд. евро.

Според проучване на Ройтерс и по двата показателя се очакваше ръст от 0,2%

В същото време сезонно коригираният търговски излишък на Германия се е свил до 15,8 млрд. евро от 19,3 млрд. през юни

Отделни данни от икономическото министерство показват спад в индустриалното производство от 1,1%. И тук се наблюдава значително разминаване с прогнозите на Ройтерс за ръст от 0,2%.

Според властите в Берлин производството ще набере отново инерция скоро след началото на третото тримесечие, което беше по-вяло заради „временните затруднения при регистрациите на пътнически автомобили“.

„Индустриалното възстановяване е вероятно да продължи щом това натрупване на регистрации изчезне“, се казва още в изявлението на министерството.

Световните пазари продължават да са под напрежение, след като Доналд Тръмп заплаши да въведе скоро нов кръг от мита върху китайски вносни стоки за 200 млрд. долара, в отговор на което от Пекин обещаха да отвърнат с реципрочни мерки.

Индустриалните поръчки в Германия са се свили с 0,9% през юли, след като беше отчетен ревизиран спад от 3,9% през предходния месец, показаха данни, публикувани в четвъртък.

Изключвайки чуждестранната търговия, германската вътрешна икономика остава силна. Икономическият институт Ifo в четвъртък увеличи леко прогнозата си за ръст на германската икономика през 2018 г. до 1,9% от предходните 1,8%, посочвайки като причина по-доброто от очакваното представяне през първата половина на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още