IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в Япония отчете най-големия си спад за година

Рязко се забавят и продажбите на дребно в страната

11:07 | 28.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Промишленото производство в Япония се е свило с най-бързи темпове за последната година през януари, като секторите, свързани с моторните превозни средства и електрониката отчитат понижения, съобщава Financial Times. В същото време и продажбите на дребно в страната на изгряващото слънце се разминаха с прогнозите.

Индустриалното производство в Япония се свива с 3,7% на годишна база през януари, разминавайки се с консенсусната прогноза за спад с 2,5%.

От Министерство на икономиката, търговията и промишлеността заявиха, че „промишленото производство е на пауза“, като от институцията коментираха, че очакват производството да нарасне с 5% през февруари, преди отново да отчете спад през март.

Продажбите на дребно в Япония са се повишили с едва 0,6% на месечна база през януари, забавяйки се от ръста от 1,3%, отчетен през декември. Резултатът е разочароващ в сравнение с прогнозата за повишение с 1,1%.

Марсел Тиелант, старши икономист за Япония в Capital Economics, коментира, че данните предполагат, че икономиката на страната може да отчете спад през първото тримесечие на годината.

„Като цяло изглежда, че икономиката се забавя рязко в началото на 2019 г., което би трябвало да светне червена лампичка на централната банка, че е необходимо да поднови дебата за възможни мерки за количествени облекчения“, заяви още Тиелант. 

По-рано този месец стана ясно, че японският износ е отбелязал по-голям спад от очакваното през миналия месец, като това беше поредният знак, че икономиките в Азия са засегнати от забавянето в Китай и търговската война между Пекин и Вашингтон. Износът от страната се понижи с 8,4% на годишна база през януари, като това е най-рязкото понижение от октомври 2016 г. и е под консенсусната прогноза на анализаторите, интервюирани от Ройтерс, за спад с 5,5%.

Износът за Китай се е свил със 17,4%, но ударът за японската икономика е смекчен от увеличаването на доставките за САЩ.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още