IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в ОИСР се забавя за трети пореден месец през август

Годишният темп на ръста на цените сред 34-те страни в състава на ОИСР се понижава до 1,8% от 1,9% през юли

17:27 | 30.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията в ОИСР се забавя за трети пореден месец през август

Инфлацията сред водещите световни икономики се забавя за трети пореден месец през август, отразявайки разочароващия им растеж, показват данни на Организацията за икономическo сътрудничество и развитие (ОИСР). 

Годишният темп на ръста на цените сред 34-те държави членки на ОИСР намалява до 1,8% през август от 1,9% през юли. Сред групата на 20-те водещи развити и развиващи се икономики (Г-20) инфлацията спада до 2,7% от 2,8 на сто.

Забавящата се инфлация отразява разочароващо слабото представяне на световната икономика през 2014 г. Въпреки че икономическият растеж в Г-20 нараства с 0,8% през второто тримесечие спрямо първото, резултатът само се доближава до нивата, регистрирани през 2013 г.

В повечето развити икономики годишният темп на инфлацията се забавя, след като цените на енергийните продукти нарастват по-бавно, с 0,7% през август на годишна база, спрямо ръста от 2,3%, отчетен през юли.

Единствено в Европа нараства броят на страните, в които потребителските цени през август са по-ниски, отколкото са били година по-рано. 9 страни от ОИСР докладват за спад на цените през изминалите 12 месеца до август, като всички те са от Европа: Естония, Гърция, Италия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Испания и Швеция. За сравнение, броят на тези държави през юли е бил 6.

Основната причина за по-ниската инфлация в Европа е разликата в движението на цените на енергийните и хранителните продукти. В еврозоната цените на храните падат с 0,9% през август на годишна база, докато в САЩ се увеличават с 2,9%. За същия период цените на енергията в европейския валутен съюз изостават с 2,0%, докато се покачват с 0,4 на сто в САЩ.

Цените на останалите стоки и услуги също нарастват по-бавно в еврозоната отколкото в останалите региони, влизащи в ОИСР. Цените на „основните“ продукти, изключващи храната и енергията, нарастват с 1,7% в САЩ и с 0,9% в еврозоната.

Годишният темп на инфлацията се забавя в страни като САЩ, Япония, Великобритания, Китай, Индонезия и Южна Африка, посочва още докладът на ОИСР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още