IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Токио се задържа на над двегодишен връх

Централната банка няма да бърза да премахне стимулите, казва гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода

10:39 | 25.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Toru Hanai/Bloomberg</em></p>

Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Темпът на растеж на потребителските цени в Токио, Япония се е задържал на над двегодишен връх през март, подпомогнат от поскъпването на енергията, чиито цени достигнаха 40-годишен връх след руската инвазия в Украйна, пише Ройтерс.

Постоянното покачване на цените на суровините в световен мащаб може да подкопае крехкото икономическо възстановяване на Япония, дори след като броят на новозаразените с коронавирус е намалял и ограничителните мерки в страната са разхлабени, смятат анализатори.

Индексът на потребителските цени в Токио, извън тези на прясната храна, е нараснал с 0,8% на годишна база през март, което е било най-бързият темп на растеж от декември 2019 г. Резултатът надмина и медианните пазарни очакванията за повишение от 0,7% на годишна база. За сравнение - годишното увеличение през февруари е било в размер на 0,5%.

"Докато възстановяването на Япония от пандемията остава бавно, новоотворилите западни икономики подкрепиха инфлацията преди Япония да успее да отвори икономиката си", каза старшият икономист в Daiwa Securities Тору Суехиро. Той поясни, че сега цените се покачват допълнително заради войната в Украйна.

Данните за инфлацията в японската столица се приемат като водещ показател за инфлацията в страната.

Официалната статистика показа, че ръстът в цената на енергията в размер на 26,1% - най-голямото годишно повишение от 41 години - е спомогнал за общото покачване на потребителските цени. Инфлацията при бензина обаче се е забавила на месечна база заради субсидиите за горива, които правителството разшири по-рано този месец.

Инфлацията в Токио, включително цените на прясната храна, се е ускорила до 1,3% на годишна база, достигайки най-високото си ниво от април 2019 г. Еднократният ефект от намаляването на мобилните такси обаче е изтрил 1,08 пункта от индекса.

Дори преди инвазията в Украйна, Японската централна банка (ЯЦБ) е очаквала покачването на цените да доближи целта й за равнище от 2%.

"Въпреки че потребителските цени може да достигнат целта от 2% от април, централната банка не бърза да премахне стимулите, тъй като (за да се случи това, б. ред.) всяко ускоряване на инфлацията трябва да е придружено от стабилен ръст на заплатите, работните места и корпоративните печалби", заяви по-рано през деня гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода.

Той за пореден път повтори вижданията си, че инфлацията, предизвикана от нарасналите разходи, в която няма покачване на заплатите, ще навреди на японската икономика и ще натежи на доходите на домакинствата и печалбите на фирмите, разчитащи на внос.

"Това няма да доведе до устойчив ръст до нашето целево равнище. Затова ЯЦБ ще продължи да поддържа силното разхлабване на паричната политика", заяви Курода.

По време изслушване пред парламента централният банкер отново посочи, че поевтинялата йена е от полза за икономиката като цяло. "Няма промяна във вижданията ми, че поевтинялата йена като цяло е положителна за японската икономика", увери Курода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още