Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Испания прогнозира бюджетният ѝ дефицит да надхвърли 10% от нейния БВП

Според испанското министерство на финансите показателят може да достигне стойности от 116 млрд. евро, което не се е случвало от кризата в еврозоната през 2012 г

Испания прогнозира бюджетният ѝ дефицит да надхвърли 10% от нейния БВП

Снимка: Bloomberg

Бюджетният дефицит на Испания може да скочи до най-високо си ниво времето на кризата в еврозоната, прогнозира испанското министерство на финансите, цитирано от Bloomberg. 

Още по темата

Съчетанието между спада на данъчните постъпления и силно нарастващите държавни разходи в контекста на кризата с коронавируса се очаква да увеличи дефицита на страната до близо 116 млрд. евро, което е 10,34% от брутния ѝ вътрешен продукт. 

Ако това стане, Испания ще се сблъска с най-високия си бюджетен дефицит от времето на кризата в еврозоната през 2012 г., когато стойността му достигна 10,7 на сто от БВП.

Миналата година дефицитът на Испания се задържаше на ниво от 2,%.

Страната съобщи, че е изпратила новата си прогноза до Европейската комисия (ЕК).

Министърът на икономиката Надя Калвиньо Сантамария отбеляза, че пандемията от COVID-19 напълно е преобърнала плановете за 2020 г. - разходите са скочили, тъй като страната се е намесила в укрепването на здравната система, защитата на домакинствата и предоставянето на ликвидност за компаниите и самонаетите лица. Всичко това е увеличило годишните държавни разходи с около 10% в момент, когато се очаква данъчните постъпления да се свият с 5,3% заради икономическата криза.

Правителството вече прогнозира спад на БВП с около 9,2% през тази година.

Вчера бяха обявени статистически данни, според които испанската икономика се е свила с 4,1 на сто през първото тримесечие спрямо година по-рано.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Търговският дефицит на САЩ при стоките се разширява през септември