IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанската икономика може да се срине с 12% тази година

Централната банка твърди, че икономиката вероятно вече се е свила с 4,7% през първото тримесечие

21:28 | 20.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Испанската икономика може да се свие тази година с повече от 12% при сбъдване на най-лошия сценарий на централната банка на страната - първите официални данни, които подчертават потенциалната цена на пандемията от коронавирус в четвъртата по големина икономика на Европейския съюз.

Икономическият шок може да тласне безработицата до 21,7% през тази година, отменяйки пониженията, постигнати след глобалната рецесия през 2008 г. и последвалата европейска дългова криза. С близо 14% равнището на безработица в Испания и сега е едно от най-високите в развития свят, пояснява Bloomberg.

Прекаленото разчитане на испанските работодатели на несигурни, временни договори за служителите и икономика, която силно зависи от туризма, означават, че пазарът на труда в Испания е особено чувствителен към удара от пандемията. Молбите за обезщетение при безработни през март се повишиха до рекордни стойности, в съответствие с историческите щети, които болестта причинява на пазара на труда по целия свят.

Централната банка на Испания твърди, че тази година икономиката може да се свие между 6,8% и 12,4%, което зависи продължителността на мерките за задържане на икономиката, както и на дела на бизнеса, който ще оцелее. Испанските облигации се сринаха след публикуването на анализа, като тласнаха доходността по 10-годишните облигации нагоре със седем базисни пункта до 0,89%.

Испания отчита втория по големина брой случаи на коронавирус в света, като мина 200 000 в понеделник. В същото време броят на новите инфекции се изравнява, а броят на ежедневните смъртни случаи намалява.

Повечето испанци са в извънредни мерки за изизане от средата на март и според централния сценарий на испанската банка правителството ще удължи тези мерки с цели осем седмици до около средата на май. Премиерът Педро Санчес заяви този уикенд, че планира да задържи по-голямата част от населението в тези мерки най-малко до 9 май. Основният сценарий на централната банка предполага, че някои испански компании ще станат неплатежоспособни поради липсата на ликвидност.

Използвайки тези два сценария като основа, банката предвижда свиване от 9,5% през тази година. В доклад, публикуван в понеделник, централната банка заяви, че икономиката вероятно вече се е свила с 4,7% през първото тримесечие.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още