Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Италианската икономика се свива по-слабо от очакваното, но остава в рецесия

Икономиката на Италия е изправена пред риск от стагнация през тази година

Италианската икономика се свива по-слабо от очакваното, но остава в рецесия

Снимка: Ройтерс

Свиването на италианската икономика в края на миналата година се оказа по-слабо от първоначалната оценка, но въпреки това икономиката остава в рецесия, съобщава Bloomberg. Все пак резултаът поставя под съмнение целите на популисткото правителство за растежа.

Още по темата
БВП на Италия се е понижил с 0,1% през последното тримесечие на миналата година. За сравнение, при пъвоначалната оценка беше отчетен спад от 0,2%. Това потвърждава факта, че Италия е единствената държава в еврозоната, която изпада в рецесия в края на 2018 г.

Произведените стоки, готови за продажба, са единственият компонент, който има отрицателен принос върху БВП през тримесечието. Потреблението е нараснало с 0,1% през четвъртото тримесечие, след като износът е скочил с 1,3%, съобщи статистическата агенция Istat.

БВП през последните три месеца на миналата година остава без промяна спрямо данните за същия период на 2017 г.

От работодателската организация Confindustria предупредиха в началото на седмицата, че рецесията ще продължи и през текущото тримесечие на фона на намаляващото промишлено производство.

От Европейската комисия заявиха миналата седмица, че огромният държавен дълг на Италия и дълготрайната слабост на производителността представляват риск за други европейски страни. Третата по големина икономика в еврозоната отбеляза сериозно свиване на производствения си сектор през миналата година, а и показателите за доверието в икономиката също спадат.

Икономиката на Италия е изправена пред риск от стагнация през тази година заедно с двуцифрената безработица и липсата на напредък по намаляването на дълга.  

В края на февруари рейтинговата агенция Fitch Ratings запази италианския държавен кредитен рейтинг на настоящото му ниво ВВВ - две степени над „боклук“, като прогнозата също остава негативна. Агенцията предупреди и за изключително високите нива на държавен дълг, като в същото време липсата на структурни фискални корекции продължава да представлява риск.

Решението на агенцията да запази оценката си две нива над степента, непригодна за инвестиции, ще предостави известно облекчение на властите в Рим, които се опитват да се възстановят от рецесията, започнала в края на миналата година. Италианското популистко правителство вече обеща да продължи с изпълнението на скъпия си бюджетен план в опит да стимулира растежа.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
4
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Според нашите управляващи и главно Светиня МУ, нашият икономически растеж нарасна от 3.8% на 3.2% през 2018 г. - това само те умеят да изтъкват като успех. И понеже цъфнахме та вързахме, дай да берем грижата на италиянците. Но трябва да сме политкоректни на Меркел и МикронЧО. Затова няма да споменавате темпа на растеж на Румъния (7%), на Унгария - толкова, нито за проблеминте на двамката споменати.

Още от Новини
Печалбите на китайските индустриални фирми растат за четвърти пореден месец