IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юли донесе по-рязък от очакваното ръст на производствената инфлация в еврозоната

Данните на Евростат за България показват нарастване на производствените цени през юни с 0,5% на месечна база

16:48 | 02.08.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производствените цени в еврозоната се повишиха през юни по-рязко от очакваното благодарение на поредно силно нарастване на енергийните цени, показват данни на официалната европейска статистика Евростат, цитирани от БНР.

Индексът PPI, измерващ цените на производител, се повиши през юни с 0,4% спрямо май, когато нарасна с 0,8%, докато осредните очаквания на финансовите пазари бяха за малко по-скромно повишение с 0,3 на сто. 

На годишна база растежът на производствените цени в еврозоната се ускори рязко до 3,6% от 3,0% месец по-рано при средна прогноза за повишение с 3,5 на сто. За пореден месец основен генератор на производствената инфлация бяха енергийните цени, като през юни те нараснаха с цели 9,5% на годишна и с 1,1% на месечна база.

Основният индекс PPI (изключвайки енергийните цени) обаче се повиши на месечна база с едва 0,2% и нарасна на годишна база с 1,6 на сто, посочва Евростат.

Ускоряването на растежа на производствените цени през юни е предпоставка за по-нататъшно засилване на инфлационния натиск в еврозоната. Това беше потвърдено от Евростат по-рано тази седмица, когато европейската статистика отчете нарастване на индекса на потребителските цени (CPI) през юли с цели 2,1% на годишна база (най-висока потребителска инфлация от последните месеци на 2012-а година насам). По този начин инфлацията в еврозоната се задържа за втори пореден месец над целевото ниво на ЕЦБ за инфлация от малко под 2 на сто.

Индексът на производствените цени в рамките на целия ЕС се повиши през юни също с 0,4% на месечна база, като на годишна база производствената инфлация се ускори до 4,4% от 3,7% през май, достигайки най-високо ниво от април 2017 г.

През юни индексът PPI отбеляза най-солиден растеж на годишна база в Дания (повишение с 9,1%), следвана от Белгия (с 8,4%) и Обединеното кралство (с 8,2%).

Данните на Евростат за България показват нарастване на производствените цени през юни с 0,5% на месечна база след аналогично повишение през май и ускоряване на производствената инфлация на годишна база до 5,7% от 4,8% месец по-рано. За последно индексът на цените на производител в България се увеличи с 5,7% през ноември 2017 г..

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още