IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на Китай с ръст от над 14% през март, вносът се свива със 7,6%

Анализаторите предупреждават, че данните често са силно променливи в началото на годината поради продължителните отпуски за Лунната нова година

11:05 | 12.04.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Износът на Китай през март е нараснал с над 14 процента на годишна основа, което е повече от очакваното от анализаторите, докато вносът е намалял със 7,6 на сто - по-рязък спад от прогнозирания, сочат официални данни, цитирани от Ройтерс и БТА.

Така търговският излишък на страната е достигнал 32,64 милиарда долара за месеца, по изчисления на Ройтерс, основаващи се на данни от митническите служби. Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха вносът в Китай през март да нарасне със 7,3 на сто спрямо миналата година след резкия спад с 20,8 процента през февруари. Очакваше се вносът да се свие с 1,3 процента след понижението с 5,2 на сто през предходния месец.

Анализаторите предупреждават, че данните за Китай често са силно променливи в началото на годината поради продължителните отпуски за Лунната нова година, която започна тази година в началото на февруари.

Очаква се китайската икономика да се забави до 6,2 процента тази година - най-слабият темп от близо 30 години, според допитване на Ройтерс. Обяснението е в слабото вътрешно и външно търсене, което се отразява на активността въпреки многобройните стимулиращи мерки.

Последният кръг от търговски преговори, които Тръмп нарече „голям успех“ допълнително подклажда оптимизма, дори и окончателната сделка все още да не е гарантирана, отбелязва Bloomberg.

Международният валутен фонд подобри прогнозата си за растежа за 2019 г. за Китай във вторник, като се позова на усилията на Пекин да подкрепи икономиката и подобрените перспективи за решаването на търговския конфликт със САЩ. 

МВФ заяви, че очаква китайската икономика да нарасне с 6,3% през тази година, което е над предишната прогноза на фонда за 6,2%.

Доходността по десетгодишните държавни облигации на Китай нарасна след публикуването на данните с 3 базисни точки до 3,31% - най-високото ниво през тази година.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още