Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Източна Европа е слабото място на австрийските банки

Те са добре капитализирани, но несигурността около икономическите ефекти от коронавируса е „изключително висока“, заявиха от централната банка на страната

Източна Европа е слабото място на австрийските банки

Изглед към центъра на Виена. Снимка: Getty

Банките са добре капитализирани, но кредитният риск в региона може да ограничи рентабилността в бъдеще

Австрийските банки са добре капитализирани, но несигурността около икономическите ефекти от коронавирусната пандемия е „изключително висока“, заявиха от централната банка на страната във вторник, цитирани от Ройтерс.

Оттам предупредиха, че голямата експозиция на австрийските кредитори към Източна Европа също вреди на тяхната печалба.

Още по темата

В съобщение към своя Доклад за финансова стабилност, който се публикува два пъти годишно, Австрийската национална банка посочва, че кредиторите в страната са подобрили устойчивостта си през последните години, но техният кредитен риск и необслужвани кредити ще станат по-видими през втората половина на годината.

„Увеличаващият се кредитен риск в Австрия и Централна, Източна и Югоизточна Европа – важен пазар за австрийските банки, може да ограничи рентабилността на австрийските банки в бъдеще (след като се подобрява през последните години)“, посочват от централната банка.

Оттам отбелязват, че страните от източноевропейския регион са навлезли в причинената от коронавируса икономическа криза по-малко уязвими в сравнение с финансовата криза в края на миналото десетилетие. Също така мерките за ограничаване са до голяма степен ефективни в забавянето на вируса.

Централната банка също така съветва местните кредитори да предприемат някои стъпки за справяне с икономическите последствия от коронавируса като отлагане на изкупуване на акции и внимателно анализиране на политиките за дивиденти и бонуси.

„Скорошни анализи на сценариите, осъществени от Австрийската национална банка, показват, че австрийският банков сектор в момента е добре капитализиран въпреки отрицателните ефекти от кризата“, посочват от институцията.

Оттам допълват, че ще са необходими няколко години за пълното възстановяване на икономиката.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Ръстът на промишленото производство в еврозоната надмина очакванията през април