IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай коригира към свиване дефицита по капиталовата сметка за третото тримесечие

Излишъкът по текущата сметка на страната за първите 9 месеца на годината е достигнал 148 млрд. долара

15:24 | 26.12.12 г.
Китай коригира към свиване дефицита по капиталовата сметка за третото тримесечие

Китай обяви, че дефицитът на страната по капиталовата сметка през третото тримесечие е бил 51,7 млрд. долара вместо предварително обявените през октомври 70,8 млрд. долара, съобщи Ройтерс, като се позова на официални данни на китайската Държавна администрация за валутна търговия (State Administration of Foreign Exchange - SAFE).

Въпреки това окончателният резултат е за дефицит за второ поредно тримесечие и вероятно ще накара инвеститорите да нервничат по отношение на краткосрочния отлив на капитали.

През второто тримесечие дефицитът по капиталовата сметка бе 41,2 млрд. долара при излишък по текущата от 53,7 млд. долара, което осигури известен плюс в платежния баланс.

Налице са определени признаци, че част от инвеститорите изтеглят краткосрочно фондове от втората по големина икономика в света на фона на световното икономическо забавяне.

Китайски представители обаче омаловажат риска от изтичането на капитали. От SAFE отдават дефицита по капиталовата сметка на увеличаването на доларовите депозити от страна на китайските компании или на нарасналите покупки на долари за инвестициите им в чужбина.

Тенденцията е била подхранена и от слабото обезценяване на юана от края на миналата година до края на юли 2012 г. Впоследствие обаче китайската валута набра инерция на фона на отслабването на щатския долар и на увеличаващите се признаци, че икономиката на страната се стабилизира.

Излишъкът по текущата сметка на Китай през третото тримесечие е достигнал 70,8 млрд. долара, като корекцията спрямо предварително обявените 70,6 млрд. долара е минимална, посочиха от SAFE.

За първите 9 месеца на годината излишъкът по текущата сметка на страната е нараснал до 148 млрд. долара, докато дефицитът по капиталовата и финансовата сметка е 36,8 млрд. долара, добавиха оттам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още