IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През 2013 г. Китай има нужда от политики в подкрепа на растежа и от реформи

Китайският министър на финансите обяви, че догодина ще бъдат понижени данъците в някои сектори, за да бъде стимулирано вътрешното търсене

17:29 | 20.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
През 2013 г. Китай има нужда от политики в подкрепа на растежа и от реформи

Икономическото представяне на Китай през 2013 г. се нуждае от политики в подкрепа на растежа и по-бързи реформи за увеличаване на вътрешното търсене при несигурността в световната икономическа среда, заяви Хоу Юнджъ, ръководител на отдела за стратегическо развитие и регионална икономика в Изследователския център за развитие – политически институт към китайския Държавен съвет.

„Трябва да се съсредоточим повече върху нарастването на вътрешното търсене“, каза Хоу. „Колко бърз ще бъде ръстът ще зависи от външната среда. Ще постигнем подходящо ниво на ръст, което няма да бъде ниско“, добави той в отговор на питане дали страната може да постигне ръст от 8% през 2013 г.

Китай е на път да постигне ръст от 7,7% през настоящата година, сочат предвижданията на анализатори, анкетирани от Ройтерс, като това би било най-бавното разширяване на китайската икономика от 1999 г., но над целта на правителството за ръст от 7,5%. Макар че темпото на ръст е много над това на останалите големи икономики, то остава доста под 10-те процента годишен ръст, постиган от страната през по-голямата част от последните 30 години.

Слабата външна среда остава основна спирачка за икономика, в която износът осигури 31% от брутния вътрешен продукт през 2011 г. по данни на Световната банка и в която около 200 млн. работни места се издържат от чуждестранните инвестиции или от заводи, произвеждащи за чуждестранните пазари.

Хоу подчерта, че икономическият потенциал на Китай е подкрепян от компании, преминали към производствени процеси с добавяне на стойност, и от процеса на урбанизация, който остава ключов двигател на растежа.

Степента на урбанизация в Китай вероятно е достигнала 51,3% през 2011 г., но това е с 10-20 процентни пункта под достигнатото ниво в развитите държави, уточни той. Хоу отбеляза също, че правителството догодина ще постави по-голямо ударение върху качеството на икономическия ръст, включително върху урбанизацията.

Три десетилетия на бърза индустриализация и инвестиции в градовете измъкнаха стотици милиони китайци от селската беднота и подхраниха бързият ръст на страната, превръщайки я във втора по големина икономика в света.

Последна актуализация: 06:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още