IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СБ повиши прогнозата си за икономическия растеж в Китай през 2013 г.

Икономиката на Китай ще нарасне с 8,4% догодина, а не с 8,1%, каквато беше предишната прогноза на институцията

10:28 | 19.12.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
СБ повиши прогнозата си за икономическия растеж в Китай през 2013 г.

Световната банка (СБ) повиши прогнозата си за икономическия растеж на Китай и развиващите се страни от Източна Азия догодина, като подчерта, че регионът остава устойчив, въпреки слабото представяне на глобалната икономика, предаде Ройтерс.

Според актуализираната прогноза икономиката на Китай ще нарасне с 8,4% догодина, а не с 8,1%, каквато беше предишната прогноза на институцията, благодарение на фискалните стимули и по-бързото изпълнение на големите инвестиционни проекти.

През 2014 г. обаче се очаква икономическият растеж на Китай отново да се забави до 8%. За развиващите се държави от Източна Азия се очаква икономическият растеж да достигне средно 7,9% през следващата година.

„Очакваме през 2013 г. регионът да се възползва от продължаващото възстановяване на вътрешното търсене и лекото възстановяване в глобален мащаб, което ще подпомага износа. Тенденцията се очертава да продължи и през 2014 г.“, посочва се в доклада на СБ.

„Повечето страни от региона са запазили своите силни макроикономически показатели и са в състояние да издържат на външни шокове“, допълват икономистите.

СБ предупреждава и за някои рискове, особено пред икономиката на Китай, като например рязък спад на инвестициите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още