IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще запази политиките за контрол на пазара на имоти и през 2013 г.

Трайно високите цени на имотите напоследък са повод за силно обществено недоволство

12:25 | 17.12.12 г.
Китай ще запази политиките за контрол на пазара на имоти и през 2013 г.

Новото държавно ръководство на Китай ще запази политиките за контрол на пазара на имоти и през следващата година, за да ограничи спекулациите, които през последните години направиха жилищата почти недостъпни за хората със средни и ниски доходи.

Страната ще засили строителството и управлението на жилища за социалнослабите, както и реновирането на западнали райони, посочва се в официално изявление на властите.

Трайно високите цени на имотите напоследък са повод за силно обществено недоволство, което принуди правителството да въведе поредица от мерки за тяхното понижение.

През последните месеци обаче пазарът на имоти показва признаци на съживяване, след като властите предприеха стъпки да подкрепят растежа. Официалните данни показват, че през октомври ръст на цените е отчетен в повече градове в сравнение със септември.

В Шанхай сделките с нови жилища, без да се включват апартаментите, субсидирани от държавата, са се покачили с 12% на месечна база, съобщава онлайн изданието Shanghai Daily. На годишна база повишението е с близо 100%.

За първите 11 месеца на годината продажбите на нови жилища в града надхвърлят 8,1 млн. кв. м в сравнение със 6,72 млн. кв. м за цялата 2011 г.

Подобен ръст има и на пазара на съществуващи жилища. През миналия месец в Шанхай са продадени 19 744 подобни апартамента или с 21,6% повече в сравнение с октомври и с над 200% над нивата, отчетени година по-рано, показват изчисления на компанията Shanghai Deovolente Realty Co.

Според експерти от бранша тази тенденция вероятно ще се запази и през новата година, макар че се възможни известни отклонения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още