IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През 2013 г. Китай има нужда от политики в подкрепа на растежа и от реформи

Китайският министър на финансите обяви, че догодина ще бъдат понижени данъците в някои сектори, за да бъде стимулирано вътрешното търсене

17:29 | 20.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
През 2013 г. Китай има нужда от политики в подкрепа на растежа и от реформи

Според анализатори урбанизацията остава една от най-трудните части от дългосрочното икономическо развитие на Китай, тъй като включва промяна на регистрационната система Хукоу, която разделя населението на страната, наброяващо 1,35 млрд. души, на две категории – земеделци и други. Земеделците имат по-малки социални осигуровки в сравнение с живеещите в градовете, но имат право да обработват „колективно владяната“ земеделска земя.

Твърдият режим означава, че селяните нямат достъп до образование, здравни и други социални услуги в градовете, където живеят и работят, дори да са там от година. Мигриращите работници в Китай наброяват 158 млн. души.

"Няма съмнение, че трябва да реформираме системата Хукоу, за да подпомогнем урбанизацията, но все още предстои населението да бъде регистрирано“, посочи Хоу.

Скептиците обаче твърдят, че движеният от инвестициите и ориентиран към износа модел създава огромни свръхмощности и изисква спешно преминаване към водеща роля на вътрешното потребление, ако целта е да се постигне преход към наистина силно и устойчиво разширяване на икономиката, а не просто огромен ръст.

„Това, от което се нуждаем, е подходящ ръст. Ние няма да забавим драстично темпото си на ръст, в опита си да променим модела си на растеж“, категоричен бе Хоу. „Също така ние няма да изоставим промяната на икономическия си модел в опит да преследваме ускоряване на ръста“, обясни той.

Експертът изтъкна, че правителството ще продължи да придвижва настоящите реформи, включително по отношение на ДДС.

Също днес китайският министър на финансите Сие Сюжън заяви пред местни представители на финансовия бранш, че задълбочаването на финансовата реформа е ключов приоритет за неговото министерство в рамките на усилията за подобряване на разпределението на националния доход.

Сие добави, че Китай ще запази инициативната си финансова политика през 2013 г. и ще понижи данъците в определени сектори, за да повиши вътрешното търсене и да подкрепи развитието на дребния бизнес.

Той изтъкна, че засилването на регулацията по отношение на дълга на местните управи - чието натрупване дойде като последица от пакета с финансови стимули на стойност 4 трлн. юана (640 млрд. долара), предназначен за борба със световната финансова криза от 2008-2009 г. - ще бъде подпомогнато от нов механизъм за оповестяване на риска и строг контрол върху новото емитиране на дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още