IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският износ изненада с по-бърз ръст от очакваното

Износът е двигател на възстановяването на икономиката от пандемията, което помага да се компенсират слабите местни разходи

09:59 | 13.10.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Ръстът на китайския износ се е ускорил през септември, опровергавайки очакванията за забавяне на фона на национална енергийна криза, която принуди заводите да намалят производството, съобщава Bloomberg.

Износът е нараснал с 28,1% в доларово изражение през септември на годишна база, достигайки нов месечен рекорд от 305,7 млрд. долара, сочат данни на митническата агенция от сряда. Това е доста над прогнозите на икономистите за ръст от 21,5%. Растежът при износа се е забавил до 17,6%, което е под очакванията за 20,9%, с което търговският излишък достига 66,8 млрд. долара.

китай китай

Китайският износ е двигател на възстановяването на икономиката от пандемията, което помага да се компенсират слабите местни разходи. Износителите обаче са изправени пред редица предизвикателства, включително високите разходи за превоз, цените на суровините, прекъсвания на електричеството и екологични ограничения.

Според Брус Пан, ръководител на макро и стратегическите проучвания в China Renaissance Securities Hong Kong, заводите вероятно са избързали да приключат с поръчките преди едноседмичната почивка за Националния ден на страната в началото на октомври, което е помогнало на износа.

Ръстът на търговията за четвъртото тримесечие може да се окаже по-бавен заради по-високата база за сравнение с преди година и логистичните проблеми, казва Ли Куейуън, говорител на митниците.

„Някои превозни маршрути претърпяха дисбаланс на търсенето и предлагането“, каза той. „Следим ситуацията отблизо“, допълни Куейуън.

Втори пореден месец на изненадващ ръст на китайския износ показва, че външното търсене осигурява подкрепа на икономиката. Малко вероятно е обаче то да бъде достатъчно, за да се компенсира низходящият натиск, причинен от енергийните прекъсвания и трудностите в имотния сектор, които подсилват забавянето на растежа, смята икономистът на Bloomberg за Китай Дейвид Цю.

Очакваше се ръстът на износа да се забави миналия месец, след като прекъсванията на електричеството принудиха заводите в някои провинции да затворят. Ръстът на вноса пък се е забавил, тъй като местното търсене отслабва, а имотните проблеми са натежали на икономиката.

„Стабилните данни за износа не могат да компенсират забавянето на местната икономика“, казва Реймънд Юн, главен икономист за Китай в Australia & New Zealand Banking Group Ltd. „Спадът във вноса е обезпокоителен. Китай ще трябва да преодолее ограниченията в предлагането на няколко фронта, най-вече прекъсванията на електричеството“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още