IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко още ще поевтинее йената?

Краткосрочната перспектива пред японската валута зависи от движението на американския долар, смятат анализатори

11:14 | 10.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Колко още ще поевтинее йената?

Американски долар поскъпва срещу повечето водещи валути, като изключение не прави и японската йена, но скорошният й спад спрямо зелената валута озадачава властта в Страната на изгряващото слънце, пише CNBC.

Доларът изкачи шестгодишен връх спрямо йената тази седмица, достигайки 106,46 йени за един долар във вторник. Събитието предизвика изявления от страна на японския финансов министър Таро Асо и министъра на икономиката Акира Амари, които предупредиха, че по-нататъшен спад на японската валута не е желателен.

Краткосрочната перспектива пред йената обаче зависи от посоката на долара и тя ще поевтинее още, предвиждат анализатори.

„Доларовият индекс е близо до върховете си от началото на 2013 г., като вероятно Япония е най-големият печеливш от тази ситуация“, коментира пазарният стратег в IG Стан Шаму.

Доларът върви нагоре, подкрепен от заздравяването на американската икономика и възможността за по-високи лихви в САЩ, след като Федералният резерв (Фед) затяга паричната си политика.

На обратния полюс е йената, която гравитираше около 102 йени за долар през по-голямата част от годината, но претърпя сериозни разпродажби миналия месец, поевтинявайки с 4% спрямо долара.

Освен това японската валута беше отслабена от лошите икономически данни от страната и засилващото се говорене за нови стимули от страна на Японската централна банка, смята главният валутен стратег в National Australia Bank Ема Лоусън.

„Йената поевтинява заради повишения риск от нови количествени и качествени улеснения, сравнително слабото представяне на икономиката и структурното влошаване на външните сметки на страната“, посочва Лоусън, която очаква доларът да се търгува срещу 108 йени към края на годината.

Слабата валута като цяло е от полза на икономика като японската, разчитаща до голяма степен на износа и йената тепърва ще трябва да му оказва сериозна подкрепа. Износът нарасна за пръв път от три месеца през юли, но поддържането на ръста е под съмнение, тъй като японските компании отчитат твърде бавно разширяване на бизнеса си.

Чуват се и коментари, че слабата йена ще се окаже контрапродуктивна за корпоративния сектор в Япония, тъй като ще повиши разходите за вноса на горива и суровини. На този етап обаче повечето анализатори не се притесняват от това.

„Отслабването на валутата изисква време, за да бъдат усетени ефектите в икономиката, но ще бъде добре дошло. Властите вече предупредиха за резки валутни движения. Те предпочитат слаба йена, но не и непостоянни колебания“, казва Лоусън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още