Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Лагард: Банките трябва да положат повече усилия срещу изменението на климата

Целият финансов сектор е изложен на риск, заяви управителят на ЕЦБ

Лагард: Банките трябва да положат повече усилия срещу изменението на климата

Крстин Лагард, управител на ЕЦБ. Снимка: Архив на Ройтерс

Банките трябва да подобрят дейностите си за справяне с изменението на климата, а централните банки трябва да обръщат по-голямо внимание на този въпрос, тъй като целият финансов сектор е изложен на риск, заяви в четвъртък управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард, цитирана от Ройтерс.

Лагард започна обширен преглед на политическата рамка на ЕЦБ за миналия месец и заяви, че банката трябва да намери начини да изпълни своята задача, дори когато гарантирането на ценовата стабилност остава основната ѝ цел. Въпреки това французойката нарече борбата с изменението на климата „основна мисля“ за институцията.

Още по темата

„Застрахователните и икономическите загуби, причинени от събития, свързани с климата, вероятно ще започнат да се покачват като дял от БВП“, каза Лагард. „Централните банки трябва да отделят по-голямо внимание на разбирането на въздействието на климатичните промени“, добави тя.

Лагард, която пое поста на гуверньор на ЕЦБ от Марио Драги през миналия ноември, заяви, че оповестяването от страна на компаниите на експозицията им към рискове, свързани с промени в климата е предпоставка за пазарните участници и банките да извършат подходяща оценка на риска.

„ЕЦБ сега прави преглед на степента, в която рисковете, свързани с климата, се разбират и ценообразуват от пазара и обръща голямо внимание на това как агенциите за кредитен рейтинг включват тези рискове в своите оценки на кредитоспособността“, каза Лагард.

„Подготвя се и макропруденциален стрес тест за оценка на свързаните с климата рискове, като първите резултати се очакват до края на годината“, каза тя.

Освен оповестяване и оценка на риска, финансовите предприятия също ще играят ключова роля в трансформацията на икономиката, като предоставят финансови средства, каза тя.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
14
 
2
преди 1 месец
Усилия в какво ?! Да увеличават застраховките щото идва свършисвят ...
1
 
13
 
1
преди 1 месец
Нещастна стара мумия, ти кога стана климатоложки, или бъркаш климат с климакс?

Още от Новини
Близо 650 000 германски компании са поискали частична безработица за служителите си