IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за безработица в САЩ бележат лек ръст

Заявленията обикновено се увеличават около празниците, тъй като компаниите спират временно работа, но не и тази година

17:13 | 16.12.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на американците, подали нови молби за помощи за безработица, са се увеличили леко миналата седмица, запазвайки се на нива, съответстващи на затягащите се условия на трудовия пазар, съобщава Ройтерс.

Новите молби за помощи за безработица са се увеличили с 18 хиляди до сезонно коригиран брой от 206 хиляди за седмицата до 11 декември, заяви министерството на труда в четвъртък. Броят на исканията се понижи със 188 хиляди предишната седмица.

Броят на продължаващите заявления спада до 1,85 млн. през седмицата до 4 декември, което е ново пандемично дъно.

Икономисти в проучване на Ройтерс прогнозираха 200 хил. нови молби за миналата седмица. Исканията намаляват перманентно спрямо рекордния връх от 6,149 млн. в началото на април 2020 г.

Четириседмичната средна стойност на новите заявления, която изглажда големите колебания в данните, е спаднала до 203 750. На коригирана база молбите са намалели с около 16 хиляди.

Заявленията обикновено се увеличават около празниците, тъй като компаниите спират временно работа, но острият недостиг на работници прекъсна този сезонен модел, което доведе до огромен спад на сезонно коригираните данни за молбите през последните седмици.

Без да се взимат предвид колебливите стойности на исканията в края на годината, пазарът на труда укрепва. Федералният резерв призна това в сряда, когато обяви, че ще сложи край на пандемичните си покупки на облигации през март и прокара пътя към три увеличения от по четвърт процентен пункт на основната лихва до края на 2022 г. Председателят на Фед Джером Пауъл заяви пред репортери, че икономиката „напредва бързо към максимална заетост“.

Към края на октомври в страната имаше 11 млн. свободни позиции. Нивото на безработица спадна до 21-месечно дъно от 4,2% през ноември. Има и сигнали, че кризата на пазара на труда започва да отслабва.

Проучване за търсенето на пазара на Hiring Lab от сряда показа, че делът на населението, което активно търси платена работа, се е увеличил с 2 пр.п. до 29,1% през ноември спрямо предишния месец.

Ръстът отразява скок сред безработните търсещите работа до най-високото ниво, откакто започва проучването през юни. Нарастващите нива на новозаразени с Covid-19 и омикрон вариантът на коронавируса обаче може да обезкуражи някои хора да търсят работа.

Милиони безработни американци си остават у дома, въпреки че щедрите помощи за безработица, финансирани от федералното правителство, бяха спрени в началото на септември, а училищата отвориха отново врати. Работната сила е с 2,4 млн. души под предкризисните нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още