IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостигът в доставките удари и икономиката на Япония

Силната зависимост на Япония от автомобилната индустрия означава, че икономиката е по-уязвима от търговски прекъсвания

08:37 | 15.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на Япония се е свила по-бързо от очакваното през третото тримесечие, след като прекъсванията в глобалните доставки са засегнали износа, а плановете за разходи на бизнеса и новите случаи на Covid-19 са влошили настроенията на потребителите, съобщава Ройтерс.

Макар че много анализатори очакват третата по големина икономика в света да се възстанови през текущото тримесечие, докато ограниченията заради вируса отпадат, влошаването на проблемите с глобалното производство увеличава рисковете за зависимата от износа Япония.

„Свиването бе много по-голямо от очакваното заради ограниченията във веригите на доставки, които удариха силно производството на автомобили и капиталовите разходи“, казва Такеши Минами, главен икономист в Norinchukin Research Institute.

“Очакваме икономиката да отбележи възстановяване това тримесечие, но темпът ще бъде бавен, тъй като потреблението не започва добре, дори след като ограниченията заради Covid-19 бяха облекчени в края на септември“.

Икономиката се е свила с годишен темп от 3,0% през периода юли-септември след ревизиран ръст от 1,5% за първото тримесечие, показаха предварителни данни за брутния вътрешен продукт от понеделник. Това е доста по-зле от медианната прогноза на пазара за свиване от 0,8%.

Слабият БВП контрастира с по-обещаващите данни от други развити страни, например САЩ, чиято икономика се разшири с 2,0% през третото тримесечие заради силното търсене.

На тримесечна база БВП е спаднал с 0,8% спрямо медианни очаквания за понижение от 0,2%.

japan japan

Според някои анализатори силната зависимост на Япония от автомобилната индустрия означава, че икономиката е по-уязвима от търговски прекъсвания от други страни.

Министър-председателят Фумио Кишида планира да събере огромен пакет от икономически стимули на стойност „няколко десетки трилиона йени“ в петък, но някои икономисти остават скептично настроени към влиянието му върху растежа в краткосрочен план.

„Пакетът вероятно ще бъде смесица от краткосрочни и дългосрочни мерки за растежа, а фокусът може да е размит, затова няма да има голямо влияние краткосрочно“, казва Минами.

Потреблението се е свило с 1,1% през юли-септември спрямо предишното тримесечие след ръст от 0,9% за април-юни.

Капиталовите разходи също са намалели с 3,8%, след като нараснаха с ревизирано увеличение от 2,2% през предишното тримесечие.

Вътрешното търсене е отнело 0,9 пр.п. от ръста на БВП. Износът се е свил с 2,1% през юли-септември на тримесечна база, след като търговията бе ударена от недостига на чипове и ограниченията върху веригите на доставки.

Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакват икономиката на Япония да се разшири с годишен темп от 5,1% през текущото тримесечие заради възстановяване на потребителската активност и автомобилното производство.

Японските компании обаче все още са изправени преди риск от по-високите разходи за суровини и проблемите с доставките, които заплашват да подкопаят икономическите перспективи в краткосрочен и средносрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още