IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паричното предлагане в еврозоната се сви през ноември

Депозитите на домакинствата намаляха през миналия месец

17:33 | 29.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Camilla Cerea/Bloomberg</em></p>

Снимка: Camilla Cerea/Bloomberg

Темпът на растеж на паричното предлагане в еврозоната се е свил през ноември, показват данните на Европейската централна банка (ЕЦБ), публикувани на сайта на финансовата институция в сряда. Според статистиките годишният темп на растеж на паричния агрегат М3 се е забавил до 7,3% през ноември 2021 г. спрямо 7,7% през октомври. В периода септември-ноември средният растеж на показателя е бил в размер на 7,5 на сто.

Годишният темп на растеж на паричния агрегат М1, който включва парите в обращение и овърнайт депозитите, също бележи спад от 9,9% през ноември. За сравнение, през октомври понижението е в размер на 10,7 на сто. На годишна база краткосрочните депозити, различни от овърнайт депозитите (М2-М1), отбелязаха ръст от -1,4% спрямо -1,7% през октомври. Годишният растеж при пазарните инструменти (М3-М2) се е увеличил до 11,6% през миналия месец. За сравнение увеличението през октомври се е равнявало на 11,2%.

По отношение на приноса на различните агрегати към широкия паричен агрегат М3, M1 е допринесъл със 7 процентни пункта (спрямо 7,6 пр. пункта през октомври), краткосрочните депозити имат принос от -0,3 пр. пункта (-0,4 пр. пункта през октомври), а пазарните инструменти имат принос от 0,6 пр. пункта (без промяна спрямо октомври).

Годишният ръст на депозитите на домакинствата е намалял до 6 на сто през ноември спрямо 6,5% през октомври. Депозитите на нефинансовия сектор са се увеличили до близо 8 на сто спрямо 7,4% през октомври. Темпът на растеж на депозитите на непаричните финансови институции, извън застрахователните и пенсионните дружества, е намалял до близо 15 на сто спрямо отчетените над 18% през октомври.

Кредитите общо на резидентите в еврозоната са нараснали с 5,8% през ноември. За сравнение предходния месец годишният ръст е в размер на 5,7%. Задълженията на публичния сектор са се увеличи с 10,8% спрямо 10,5% ръст през октомври. През ноември задълженията на частния сектор бележат ръст от 3,8 на сто спрямо 3,7 през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още