IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вече 20 години еврото не може да убеди хората, че не е двигател на инфлацията

Европейската комисия изчислява, че действителното увеличение, свързано с въвеждането на еврото, достига между 0,1 и 0,3%

14:00 | 29.12.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейците живеят с еврото вече 20 години, но мнозина все още сочат с пръст единната валута като виновник за скритото повишаване на потребителските цени — въпреки множеството доказателства за обратното, пише Еuractiv.

„Еврото е катастрофа, катастрофално е“, смята Мария Наполитано, 65-годишна италианка, живееща във Франкфурт. „Със 100 германски марки можехте да напълните количката си за пазаруване. Сега 100 евро не са достатъчни, за да напълните две торби“, посочва тя.

Стойността на една германска марка е приблизително 50 евроцента.

Подобно мнение е споделяно от мнозина граждани на страни от еврозоната, от Париж до Рим, Мадрид и Атина.

Виктор Ирун, 53-годишен учител от Мадрид, казва, че за испанците преминаването към еврото е „като влизане в клуб за богати хора, без да носите правилните дрехи“.

„Останахме с впечатлението, че все още не сме готови“, признава той пред AFP. „Сякаш живеехме в Испания, но плащахме с френски или холандски пари“, добавя той.

Някои германци дори измислиха нов прякор за единната валута - „тойро", игра на думи с немската дума за скъпо „teuer". 

Възприятие и данни

В проучване от 2006 г. университетският професор Ханс Волфганг Брахингер съставя индекс на „възприеманата“ инфлация сред германците, който измерва възприеманото увеличението на потребителските цени от 7 процента между 2001 и 2002 г., в сравнение с обичайните около 2 процента.

В действителност обаче официалната статистика не показа ускоряване на инфлацията в най-голямата икономика в Европа.

„Имаше много силно усещане в няколко страни, че цените са се повишили, но все пак имахме официални статистически данни, които ни казваха друго“, посочва Джовани Мастробуони, професор по икономика в Университета в Торино.

В подробно проучване по темата той проследява цените на различни ежедневни стоки в еврозоната — от плодове, зеленчуци и хляб, до напитки и ястия в ресторантите — и установява, че цените на някои евтини продукти наистина са се увеличили в резултат на приемането на еврото.

И тъй като търговците на дребно са склонни да закръглят в посока нагоре вместо надолу, когато конвертират цената в единната валута, не е изненадващо, че хората забелязват това - и се чувстват измамени.

„Нещата, които консумирате много често - храна, кафе, неща, които не струват толкова много. С течение на времето те ще оформят вашите възприятия, защото това са най-честите трансакции“, каза Мастробуони.

Франция е пример за това, където средната цена на обикновено кафе в заведение се е повишила от 1,19 евро на 1,22 евро между края на 2001 г. и началото на 2002 г., според националната статистическа служба Insee.

Основната инфлация не е засегната

Според Мастробуони явлението е още по-забележимо в страни, където секторите, свързани с дистрибуцията, са по-малко концентрирани, тъй като малките търговци на дребно имат по-голяма свобода да повишават цените на своите продукти.

Европейската комисия (ЕК) изчислява, че действителното увеличение, свързано с въвеждането на еврото, достига между 0,1 и 0,3%.

Но основната инфлация до голяма степен остава незасегната, тъй като цените на стоките от по-висок клас не се увеличават, а в някои случаи дори спадат благодарение на подобрената производителност.

За всичките 12 страни, които приемат еврото от самото начало, средната годишна инфлация достига ниво от 2,3% както през 2001 г., така и през 2002 г., според статистическата агенция на ЕС Евростат.

Картината обаче варира в различните страни

В Испания инфлацията достига 2,8% през 2001 г. и 3,6% през 2002 г., докато повечето други страни в еврозоната регистрират непроменена инфлация или, в случая с Белгия, Германия, Люксембург и Холандия, забавяне на показателя.

Пиер Жайе, анализатор във френските институти Jacques Delors и Iris, изтъква, че потребителските профили играят важна роля при откриването на несъответствие между реалното и субективно възприемано покачване на цените.

„Средностатистическата инфлационна кошница на потребителските цени съответства на средностатистическия бюджет на средностатистическия градски служител с бяла якичка“, изтъква Жайе.

Хората, които нямат такива доходи, са склонни да харчат по-голяма част от парите си за храна, така че те ще бъдат притиснати повече, аргументира се Жайе, отбелязвайки, че потребителите като цяло помнят увеличението на цените, но не и намаляването на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 0
Един Българин
преди 2 години
Еврото не вдига инфлацията, колкото т.нар. ваксини за коронка пазят от нещо и нямат странични ефекти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
alphaomega
преди 2 години
Естествено че са причина за инфлацията. Не само Еврото ами и всички други пари по света произведени от централните банки са напълно фалшиви и без никакво покритие. С времето губят покупателната си способност средно 2-3% на година независимо от състоянието на икономиката. Това не е случайно е така е замислено за да може уж да се стимулира икономиката и хората да харчат повече, да не спестяват и следователно да се налага да работят все повече и повече при което да генерират все повече БВП и съответно държавата да събира все по големи данъци които да са като постоянен приход. Да няма почивка за хората. Затова и постоянно вдигат възрастта за пенсиониране и др. неща....но това вече друга тема.Можете да сравните фалшивите пари с цената на златото. Златото НЕ УВЕЛИЧАВА покупателната си способност през годините. Каквото е можело да купиш с 1 грам злато преди 1000 години същото можеш да купиш и сега. В същото време цената му измерена в инфлационна валута постоянно расте и сега се намира близо до най високата си цена в историята. Сега си представете че ентралните банки понеже да много "глупави" всяка година с напечатани фалшиви пари си купуват тонове физическо злато на кюлчета всяко по 12.4кг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
еврото вдига цените, които ги няма в масовата потребителската кошница, но ги има като голямо перо във всеки семеен бюджет.тва за закръглението на цените на кафето нагоре е пълна глупост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
затова сега първо ще ни вдигнат инфлацията, а после ще ни спасят с еврото ;))ама ние понеже сме от стара коза яре, ще я вдигнем толкова, че да не може и еврото да ни спаси ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още