IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паундът поскъпва след новината за сделката за Brexit

Британската лира покачва стойността си на валутните пазари с най-бърз темп от 1985 г. насам

14:52 | 17.10.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка:Архив на Ройтерс

Паундът поскъпва с най-бърз темп от 1985 г. насам, а световните акции скочиха, след като Великобритания и Европейският съюз (ЕС) обявиха, че са постигнали сделка за Brexit.

Стерлингът докосна петмесечен връх, след като председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер обяви, че Лондон и Брюксел са постигнали споразумение.

През последните дни се наблюдаваше ръст на оптимизма сред инвеститорите по отношение на споразумението. Бяха регистрирани доказателствата за значителна промяна в тона на преговорите, въпреки че Демократическата партия на Северна Ирландия продължава да се противопоставя на плана.

Споразумението между ЕС и Великобритания проправя пътя за прекратяване на политическата драма, която владееше пазарите на Великобритания през последните три години. Споразумението все пак ще трябва да премине през гласуване в Парламента на Острова. Това именно беше препъникамъкът за предшественика на премиера Борис Джонсън - Тереза ​​Мей, чиято сделка бе отхвърлена три пъти. Това беше причината Мей да подаде оставка.

„Голяма победа за Борис - ако той успее да го прокара в Парламента, ще видим вълна от„ рискови “сделки, навлизащи на пазарите във Великобритания“, казва Артур Балушински, ръководител на научните изследвания в Henderson Rowe. „Въпреки това, нека изчакаме и да видим всички подробности и тогава нека пазарите да решат колко е вероятно парламентът на Великобритания да приеме сделката. Засега очаквайте известна положителна динамика в класовете активи, деноминирани в британски лири, и на вътрешния пазар", допълва той.

Пазарите на Великобритания са в хватката на Brexit от 2016 г., като паундът е основният барометър на настроенията.

Паундът се търгува с 0,6% ръст при 1.2906 долара за паунд, след като докосна най-високата си стойност от 13 май. Повишението за шест търговски дни е близо 6% - най-силен ръст от 1985 г. насам.

Доходността по 10-годишните британски ценни книжа нараства с 4 пункта или с 0.75%. За последните три години този показател намали стойността си почти двойно, тъй като несигурността около раздялата със ЕС караше инвеститорите да търгуват със злато.

Фондовият индекс FTSE 100 добавя 0,7%, а FTSE 250 се повишава с 0,8% до едногодишен връх.

Дебатът в парламента на Великобритания - първият съботен дебат след конфликта на Фолкландските острови през 1982 г., ще бъде във вниманието на инвеститорите. Ако сделката с ЕС все пак получи одобрението на Парламента, паундът може да нарасне до 1,40 долара. Това би била най-високата му стойност от началото на 2018 г., прогнозира Mizuho Bank Ltd.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 4 години
това се брои за добра новина и алгоритъма за автоматична търговия се задейства....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
дядя Вова
преди 4 години
Няма логина, има спекула.Ако имаше логика, нямаше да има Сорос, съответно Натровено Общество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
ratten
преди 4 години
нещо ми убягва логиката в това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още