IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перспективите пред икономиката на САЩ за 2020 г. се подобряват въпреки търговската война

Fannie Mae очаква Вашингтон да не налага нови мита срещу Китай на 15 декември и търговската сделка да бъде подписана навреме

20:40 | 18.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Федералната национална ипотечна асоциация (Federal National Mortgage Association), известна още като Fannie Mae, повиши прогнозата си за икономическия растеж на САЩ за 2020 г. от 1,7 на сто до 1,9%, като се аргументира, че потребителските разходи и пазарът за жилищни имоти ще подкрепят брутния вътрешен продукт на САЩ, ако все пак бъде подписана търговската сделка от „първа фаза“ между Вашингтон и Китай, съобщава Ройтерс. 

Спонсорираната от американското правителство асоциация посочва, че очаква сделка на търговския фронт, която ще бъде подписана „навреме“, за да бъдат отменено налагането на нови американски мита, което се очаква да се случи на 15 декември.

В същото време обаче Fannie Mae предупреждава, че евентуален срив в преговорите с Китай представлява сериозен риск за растежа на американската икономика.

„Въпреки че несигурността в глобален мащаб расте, ние продължаваме да очакваме вътрешната икономика да отбележи, ако не голям, то поне стабилен растеж“, споделя Дъг Дънкан, старши икономист във Fannie Mae.

Търговската война вече успя да изяде растежа на американската икономика – производственият сектор отслабва, а бизнес инвестициите намаляват. Вследствие на това Fannie Mae намали прогнозата си за растеж за четвъртото тримесечие от 2,1% до 1,6 на сто, а очакванията си за ръста на годишния брутен вътрешен продукт (БВП) до 2,1% от 2,2 на сто.

Исторически ниската безработица и силният растеж при работните места ще продължат да укрепват потребителите на САЩ, като индексът на потребителските цени, изключващ волатилните храни и енергията, се очаква да нарасне с 1.9% през 2020 г.

От Fannie Mae посочват, че с укрепването на потреблението предприятията ще трябва да увеличат инвестиционните си разходи, за да отговорят на устойчивото търсене. Поради тази причина асоциацията очаква стабилизиране на инвестициите през 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още