IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Показателят на Фед за инфлационните очаквания нараства до рекордно високо ниво

Индексът се покачва стабилно от края на 2020 г.

21:30 | 15.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Широкият измерител на инфлационните очаквания, внимателно наблюдаван от управителя на Федералния резерв Джеръм Пауъл, се повишава до рекордните 2,19% в края на второто тримесечие от 2,17% в края на първото, съобщава Bloomberg, цитирайки данни, публикувани на уебсайта на централната банка на САЩ. 

Разработен от икономистите на Фед в края на 2020 г., индексът на общите инфлационни очаквания включва повече от 20 индикатора, измерващи нагласите на потребителите, инвеститорите и професионалните анализатори към бъдещи увеличения на цените.

Индексът се покачва стабилно от края на 2020 г. Последните данни очертават най-големия ръст в историята на статистиката, която датира от 1999 г.

Новото измерване на индекса следва данните за потребителските очаквания към инфлацията, представени от Мичиганския университет. Потребителите очакват инфлация от 2,8% през следващите от 5 до 10 години. Това е най-ниското ниво на индекса от юли миналата година и представлява спад спрямо окончателното отчитане от 3,1% миналия месец.

Потребителите очакват ръст на цените в размер на 5,2% през следващата година спрямо 5,3% през юни.

Пауъл и колегите му се опитват да обуздаят темпа на инфлация, който надвишава повече от три пъти целта им от 2%. Те се опасяват, че постоянното повишаване на цените може да убеди домакинствата и бизнеса, че САЩ са навлезли в нова ера на повишена инфлация и да ги подтикне да предприемат действия, които парадоксално биха ускорили инфлацията.

„Индексът на общите инфлационни очаквания се повишава, след като остана непроменен доста дълго време, така че наблюдаваме това и си мислим, „Това е нещо, което трябва да разгледаме сериозно“, заяви Пауъл пред журналисти в петък, след като Фед повиши лихвените проценти със 75 базисни пункта, най-голямото увеличение от 1994 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още