IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в САЩ се увеличават през юни въпреки инфлацията

Стойността на общите покупки на дребно се е увеличила с 1% за месец след ревизиран в посока нагоре спад от 0,1% през май

16:50 | 15.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Продажбите на дребно в САЩ се увеличават през юни с повече от очакваното, говорейки за устойчивост на потребителските разходи въпреки рекордната инфлация и очакванията за дори още по-голямо увеличение на лихвените проценти от Федералния резерв този месец, предава Bloomberg.

Стойността на общите покупки на дребно се е увеличила с 1% за месец след ревизиран в посока нагоре спад от 0,1% през май, става ясно от данни на министерството на търговията, публикувани в петък. Стойностите обаче не са коригирани спрямо инфлацията.

Продажби на дребно в САЩ

Медианната прогноза в допитване на Bloomberg бе за 0,9% ръст на месечна основа.

Макар че стойностите не са коригирани спрямо цените, по-добрите от очакваното данни показват, че потребителското търсене устоява въпреки политиките на Фед.

Ръководството на Фед следи данните за търговията на дребно, както и други показатели, за да определи дали да увеличи основната лихва със 75 базисни пункта на следващата си среща по-късно този месец, или да помисли за още по-голямо повишение.

Доходността по 2-годишните американски държавни ценни книжа нараства след публикуването на данните до 3,162%, фючърсите на американските акции поевтиняват, а доларът отчита поевтиняване.

Девет от 13-те категории за търговия на дребно са отчели увеличение миналия месец, показват данните, включително пазаруването от мебелни магазини, електронната търговия и магазините за спортни стоки.

Продажбите на бензиностанциите са се увеличили с 3,6% след 5,6% ръст през предходния месец, водени от поскъпване на бензина до над 5 долара за галон в средата на юни. Оттогава насам цените се понижиха, което е сигнал, че стойностите може да се смекчат в четенето за юли.

Продажбите на автомобили се увеличават с 0,8% след спад през май.

Продажбите в хранителните магазини също растат с 0,6%, което обаче по-скоро отразява поскъпнали цени, а не толкова завишена активност, тъй като стойностите не са коригирани спрямо инфлацията. Разходите за храна, както и тези за бензин и настаняване, бяха сред водещите фактори за увеличаването на индекса на потребителските цени през юни.

Що се отнася до продажбите в ресторантите, единственият компонент от сектора на услугите, растат с 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още