IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в САЩ регистрираха най-големия си ръст от четири месеца

Броят на заявленията при безработица обаче се повиши до шестседмичен връх

16:27 | 15.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно в САЩ нараснаха с най-бърз темп за последните четири месеца през юли и изпревариха прогнозите благодарение на ръст при онлайн покупките, съобщава Bloomberg. Това е сигнал, че потребителските разходи продължават да подкрепят разширяването на икономиката.

Общият обем на продажбите се е повишил с 0,7% след ръст от 0,3%, ревизиран в посока надолу, през предходния месец. Данните се оказаха над всички оценки в проучването на Bloomberg сред икономисти, чиято консенсусна прогноза беше за нарастване с 0,3%.

При показателят, проследяващ продажбите на дребно с изключение на хранителните услуги, търговците на автомобили, магазините за строителни материали и бензиностанциите, също е отчетено повишение с 1% през юли при ръст от 0,7% през юни.

Петото поред нарастване при продажбите на дребно показва, че американците, радващи се на ниско ниво на безработица и увеличаване на заплатите, се чувстват комфортно да продължават да харчат. Това се случва в момент, когато Доналд Тръмп отправи поредните заплахи за нови мита върху вноса на потребителски стоки от Китай. Именно личното потребление е най-големият двигател на растежа на продажбите на дребно.

При десет от общо 13 основни категории в търговията на дребно се отчитат увеличения в продажбите. В същото време продажбите в универсалните магазини са скочили с 1,2% - най-доброто представяне от октомври. Свиват се обаче продажбите на автомобили и спортни стоки.

Междувременно от други данни стана ясно, че броят на заявленията при безработица се е повишил до шестседмичен връх от 220 хил. през седмицата, приключила на 10 август. Икономистите очакваха заявленията да нараснат до 212 хил. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още