IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в САЩ растат с 0,4% на месечна и с 2,5% на годишна база

Повишението през юли е най-голямото от половин година на месечна база и от две години на годишна, като надхвърли прогнозите

18:45 | 17.08.11 г.
Производствените цени в САЩ растат с 0,4% на месечна и с 2,5% на годишна база

Основният индекс на производствените цени в САЩ е нараснал през юли с най-бързото си темпо за последните 6 месеца, тласкан от цените на тютюна и лекотоварните автомобили, става ясно от съобщение на американското министерство на труда, цитирано от Ройтерс.

Сезонно претегленият индекс на цените, плащани на изхода на заводите и фабриките, като се изключат енергоносителите и хранителните продукти, се е увеличил с 0,4%, след като през юни ръстът бе 0,3%. Предварителните очаквания на икономисти, анкетирани от Ройтерс, бяха за увеличение от 0,2%.

Тютюнът е с основен принос за нарастването на цените на месечна база, формирайки почти една четвърт от него, а лекотоварните моторни превозни средства и лекарствата също са със съществен принос. Цените на лекотоварните автомобили са се повишили с 1%, докато тютюнът е скочил с 2,8%, което е най-високият му ръст от март 2009 г.

Входящата производствена инфлация пък е нараснала с 0,2%, след като през юни се понижи с 0,4%, и отново надхвърли прогнозите от 0,1%.

„Никой няма да бъде прекалено възхитен в този момент относно инфлационните рискове“, заяви Ейвъри Шинфелд, старши икономист в CIBC World Markets в Торонто.

Американските финансови пазари се повлияха слабо от данните.

През миналата седмица от Федералния резерв на САЩ обещаха да запазят основния лихвен процент близо до нулата през следващите 2 години с цел да стимулират растежа, обявявайки, че изгледите пред инфлацията в краткосрочен период са за понижение.

Увеличението на цените на хранителните стоки и енергоносителите по-рано през годината подхрани инфлацията, но слабият икономически растеж и високата безработица задържаха натиска върху основните цени.

На годишна база основният индекс на производствените цени се е повишил с 2,5%, което е най-големият ръст от юни 2009 г.

Общите производствени цени нараснаха заради разходите за хранителни стоки, повишили се с 0,6%, като доматите записаха най-висок ръст от почти година насам. Цената на бензина обаче спадна с 2,8%.

На годишна база входящата производствена инфлация е нараснала със 7,2%, след като през миналия месец показателят бе 7%. Очакванията на икономистите за юли бяха за задържане на нивото от предходния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още