Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Производствените цени в САЩ се върнаха към растежа през септември

Ръстът в сектора на услугите успя да компенсира лекото понижение при стоките

Производствените цени в САЩ се върнаха към растежа през септември

Снимка: Архив Ройтерс

Производствените цени в САЩ отчетоха ръст от 0,2% през септември след спада си през август, успявайки да отговорят на очакванията на анализаторите.

Увеличение на цените в сектора на услугите успя да компенсира лекото понижение при стоките. За 12-те месеца до септември индексът на производствените цени се е увеличил с 2,6% - малко под очакванията, съобщиха от американското министерство на труда, цитирани от Ройтерс.

Стойностите за септември идват след два месеца на по-мудно представяне и са в унисон с очакванията на икономисти, допитани от агенцията, които предвиждаха ръст от 0,2% през септември и 2,8% на годишна основа.

Още по темата

Измерителят на натиска върху основните производствени цени, изключващ храната, енергията и търговските услуги, нарасна с 0,4% през септември, което представлява и най-голямото увеличение от януари насам. Така нареченият основен индекс на производствените цени се е покачил с 0,1% през деветия месец от годината. За 12-те месеца до септември скокът е в размер на 2,9%, същият като предходния месец.

Цените на услугите са нараснали с 0,3% през миналия месец, обръщайки тенденцията за понижения през предишните два месеца. Ръстът е тласкан от скок с 1,8% на транспортните и складови услуги. Над една трета от увеличението на цените в сектора на услугите се дължи на покачване от 5,5% на индекса за авиотранспортни пътнически услуги.

В същото време лекото понижение на цените на стоките е първото от май 2017 г. насам. То се дължи основно на спад в цените на енергията от 0,8% и на хранителните изделия с 0,6%. Изключвайки често волатилните категории на храните и енергията, цените отбелязват ръст от 0,2%.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Турската централна банка отчете печалба от над 10 млрд. долара през 2018 г.