IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промяната в борда на ЯЦБ не вещае и промяна в политиката

Администрацията на Aбе избра Сейджи Адачи за заместник на Ютака Харада

21:37 | 28.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Харухуко Курода, ъправител на ЯЦБ. Снимка: Bloomberg /&nbsp;Photographer: Jason Alden</em></p>

Харухуко Курода, ъправител на ЯЦБ. Снимка: Bloomberg / Photographer: Jason Alden

Японският премиер Шиндзо Абе запази броя на защитниците на стимулите в Управителния съвет на Японската централна банка непроменен във вторник, като изпрати силен сигнал за приемственост в институционалната политика, информира Bloomberg.

Администрацията на Aбе избра Сейджи Адачи, ръководител на отдела за икономически изследвания в Marusan Securities, за заместник на Ютака Харада в борда на централната банка, се казва в изявление, разпространено от парламентарната комисия във вторник. Японският парламент вероятно ще одобри номинацията, преди Харада да приключи петгодишния си мандат на 25 март, за да не остане незаето място в борда.

Номинацията на Адачи е считана за предпазлив ход и според икономистите няма да доведе до особена промяна в нагласите на борда за бъдещето на паричната политика.

Какво мисли Адачи

Адачи и Харада са съавтори на книга, издадена през 2013 г., преди борда на Централната банка на Япония да започне последната си мащабна програма за облекчаване.

Книгата се фокусира върху стимулирането на цените за възстановяване на растежа на японската икономика и бе публикувана малко преди гуверньорът Харухуко Курода да представи програмата си за извеждане на икономиката от дефлацията и постигане на 2-процентов ръст на цените.

Наскоро Адачи написа за Money Gendai, че паричната политика, провеждана от 2013 г. насам, е била ефективна при излизането от дефлацията и е важно тази „положителна посока да не бъде възпрепятствана“.

Той също така смята, че има нужда от фискални разходи, които ясно съответстват на целта за инфлация.

Адачи каза, че би било „възмутително“ да се твърди, че както отрицателните лихви, така и количествените облекчения трябва да бъдат прекратени поради липса на ефективност. Все пак той каза, че увеличаването на инвестициите в ETF-и е по-добър вариант за допълнително облекчаване, отколкото по-нататъшно намаляване на отрицателните лихви.

Ограничено въздействие

Тази година бордът на Централната банка на Япония е изправен пред значителна промяна в членския състав. Двама от деветимата членове на борда и няколко висши служители вероятно ще бъдат заменени през следващите месеци на фона на нарастващите спекулации, че следващият евентуален ход на институцията ще бъде нормализиране на политиката.

Въпреки коментарите на Адачи икономистите не смятат, че назначението му ще промени посоката на политиката на централната банка обратно към количествените облекчения.

Един от аспектите на мисленето на Адачи, който може да предизвика по-голямо внимание обаче, са възгледите му за въздействието на количествените облекчения върху валутите.

„Той поставя голям акцент върху въздействието на количествените облекчения през валутния курс“, каза главният икономист в MUFJ Morgan Stanley Южи Шиманака и добави, че номинацията на Адачи засилва вероятността централната банка да предприеме допълнителни действия, ако йената рязко поскъпне.

Това неимоверно ще привлече вниманието на САЩ. Американският президент Доналд Тръмп редовно се противопоставя на страни, за които според него девалвират валутите си, за да спечелят конкурентно предимство, като нееднократно е добавял Япония в коментарите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още