IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разнородно представяне на борсите в Азия

Активността в китайската промишленост се забави през януари

15:08 | 03.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Борсите в Далечния изток се представиха разнопосочно в петък. Увеличение на лихвения процент по краткосрочни кредити в Китай поведе в краткосрочен план пазарите надолу. По-късно обаче посоката се обърна и много борси отново се върнаха на положителна територия.

Като цяло в региона има нова доза несигурност, казват трейдъри, цитирани от DPA. Опасенията за агресивната политика на новия президент на САЩ Доналд Тръмп продължават да се засилват.

В Токио индексът Nikkei 225 остана без промяна на ниво от 18 918 пункта. Борсата в Тайван отчете ръст от 0,3 на сто, а индексът MSCI на азиатските акции без Япония загуби 0,2 на сто.

В Хонконг Hang Seng приключи първата сесия след едноседмичната почивка с понижение от 0,5 на сто, а индексът на основните компании в Шанхай и Шъндзън загуби 0,6 на сто. 

Междувременно активността в китайската промишленост се забавя през януари.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на икономическото списание „Цайсин“ (Caixin) и Markit се понижава от 51,9 пункта през декември до 51 пункта през януари, оставайки под пазарните очаквания за ръст до 51,8 пункта. Това е първи месечен спад от шест месеца насам. През декември бе достигната рекордна за последните 47 месеца стойност, припомня CNBC.

Всяка стойност над 50 пункта говори за експанзия, а под 50 – за свиване.

„Темпът на ръст се забавя от декември, като подиндексите за производството и новите поръчки се увеличават с по-слаби темпове на фона на новото намаляване на заетостта", се казва в изявлението на Caixin от петък. „В същото време инфлационният натиск остава остър“.

През декември индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на Caixin се повиши от 50,9 пункта до 51,9 пункта, маркирайки шести пореден месечен ръст и най-висока стойност от януари 2013 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още