IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реалните лихвени проценти в Русия са вторите най-високи в света

Ставките са високи заради спомените на руснаците от високата инфлация след разпада на Съветския съюз

15:19 | 02.08.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Това, което в Русия е „умерено строго“, би било задушаващо за повечето страни по света. Освен в Беларус, пише в свой анализ Bloomberg.

При ниво от 5,5% руските реални лихвени проценти са вторите най-високи в света, изчислява инвестиционното звено на най-голямата руска банка Sberbank CIB.

Въпреки че повечето икономики с рестриктивни лихви ги имат, защото се разширяват твърде бързо, ударената от рецесия Русия би извлякла ползи от една по-облекчена парична политика.

Но инфлацията, която е близо два пъти по-висока от целта на централната банка от 4%, подхранва спомените за ръста на цените, започнал след колапса на Съветския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 5
data
преди 7 години
Ниските цени на петрола дълбоко ерозират руската икономика . За сега карат на резерви от времената който бяха добри за петрола . Лошото на резервите е че рано или късно свършват :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
lozkhris
преди 7 години
Не, не е точно така, брат. След изборите цените няма да скочат - те са толкова ниски заради Путин, не заради каквото и да е друго. Бюджета руснаците го завързаха - не е каквото беше, естествено,но далеч не е и толкова зле, колкото се опитват да го изкарат CNN, Блумбърг и останалите сателити.Говоря всичко това защото съм в петролодобивния бизнес и инфото е от кухнята. Мошетата се опитват да направят това, което направи Рейгън преди 30 години - накара Саудията да свали цената до брутално ниски нива и просто след няколко години СССР вече нямаше. Само че има уточнения - играчите са други,а и Обама далеч не е геният Рейгън.Няма я и огнената Тачър, няма го Митеран и най-важно - няма го сговорчивият Горби. А САЩ нямаха 20 трилиона+ дългове...Така че изборите тука не играят, поне в момента, поне доколкото не трябва през летния сезон цените да скачат. Дали масурите ще постигнат целта? Едва ли,особено ако спечели Тръмп..Но да доживеем - ще видиме...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Hahoto
преди 7 години
На руснаците валутата се нарича НЕФТ, висок ли е той щракът с пръсти, гътне ли се на доле, се хващат за пръстите. Остава им само да се надяват, че цената му ще се вдигне. Освен това през годините на високи цени на нефта, повишиха стандарта на населението, сега обаче им е трудно да задържат този стандарт без от това да пострада бюджета. На всичко от горе им врътнаха кранчетата за евтини кредити от вън по политически причини, а тези които им дават си слагат добра премийка за риска. От началото на юли нефта се приземи с 18 процента. Официалната причина - големите запаси от суровината в САЩ, неофицално президентските избори, след президентските избори обаче едно 60 долара за барел е съвсем очаквано. Но дотогава ще стягат дупките на коланите и ще потапят рублата на дълбоко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
lozkhris
преди 7 години
Са последно да се уточним - рублата слаба ли трябва да е, силна ли?! Щот като падна след санкциите - ау, хиперинфлация, вай, вай, бензиноколонката фалира!! Са ЦБ вдигна лихвите и спря обезценяването, санкциите се видя, че не вършат никва работа и бензиноколонката нещо не фалира, та видиш ли кери-трейдът ще забие нож в гърлото на руската икономика и "това би увеличило поскъпването на рублата и ерозирало износа"...Какъв износ - нали е само бензиноколонка?...А петролът не ли е сринат за да се такова таковата на бензиноколконката?! Та последно - силна ли трябва да е пустата рубла или слаба? Да знаеме за какво да викаме. Ако е слаба - ура, другари, Русия загива заради хиперинфлация ! Ако е силна - ура, другари, Русия загива заради износа....То цялата работа е,че там печатарница още не са отворили и правителството не е натрупало 20 трилиона дълг...Ти да видиш...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още