IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рискът от фалит на САЩ се сви наполовина от октомври насам

Разходите за защита от неплащане по американския дълг вече са близки до тези на германския

11:48 | 25.02.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Рискът от фалит на САЩ се сви наполовина от октомври насам

Рискът САЩ да изпаднат в неплатежоспособност се сви наполовина спрямо нивото му от преди четири месеца, доближавайки се до това на Германия, след като американската икономика нарасна повече от немската, пише Bloomberg.

Разходите за защита от неплащане по американски дълг в момента се оценяват на 26,5 базисни пункта, което е по-малко от нивото през октомври, а именно – 46 базисни пункта. Нивото за Германия е 25 базисни пункта. По-рано този месец американското правителство покачи тавана на дълга до март 2015 г., избягвайки попадането на Конгреса в още една задънена улица, след като неотдавнашните дискусии увеличиха риска от изпадане в неплатежоспособност.

Доходността по 10-годишните щатски облигации е около 2,74%. Разликата в цената на 5-годишните суапове за кредитно неизпълнение между тези на САЩ и Германия се сви до по-малко от един процентен пункт, показват данни на CMA. Трейдърите използват тези контракти, за да залагат за платежоспособността на държавите.

През юли 2011 г. американските суапове се изкачиха до 64 базисни пункта, след като безизходицата в Конгреса едва не предизвика дефолт. Още на следващия месец агенция Standard & Poor's отне топ рейтинга на САЩ от ААА. Неотдавна пък агенция Fitch затвърди първокласния рейтинг за дълга на Германия.

Инвеститорите притежават контракти, застраховащи американски облигации, за 3,9 млрд. долара и немски ценни книжа за 11,6 млрд. долара, показват данните на Depository Trust & Clearing Corp., актуални към 14 февруари.

Миналата година бюджетният дефицит на САЩ се сви до 3,3% от БВП от 10-те процента, колкото бе през 2009 г., гласи последната информация на американското Министерство на финансите. Към края на 2012 г. Германия имаше бюджетен излишък, равен на 0,1% от БВП на страната, сочи статистиката на Евростат.

Щатската икономика ще нарасне с 2,9% през 2014 г. спрямо 1,7% за Германия, прогнозират анкетираните от Bloomberg икономисти. Така САЩ ще задмине европейската страна по този показател за трета година.

Въпреки че Федералният резерв намалява стимулите за икономиката, президентът на Европейската централна банка Марио Драги казва, че е готов да повиши стимулите. Чуждестранните централни банки пък държат американски облигации за 2,963 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
MRN
преди 10 години
До SS-23Как установи, че САЩ са фалирали? САЩ технически НЕ могат да фалират без природен катаклизъм И не само защото могат да печатат долари. САЩ са вече най-големия износител в света за 2013, изпреваркавайки Китай с малко. САЩ 2.3 трилиона. Китай-2.21 трилиона. Износът на САЩ се увеличил със 70% от 2010 г. и ща продължа да расте. На всеки 4-5 години растеж, САЩ добавя добавя към икономиката си еквивалента на цялата икономика на Русия. Производителноста на труда стабилно се е увеличила с 20% от началото на кризата. В момента печелбите на американските компании са най-големите в историята им. САЩ са концентирели огромен умствен и организационен капацитет от целия свят + трилиони долари + най-високотехнологичната армия в историята на човечеството до този момент. САЩ са суперсила, за тях не важат правилата на стандартните финанси, т.е. Когато са добре са добре, когато са най-зле пак са добре. През миналата година растежа на икономиката е 2.4%. 2014 се очаква да е 3%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
SS-23
преди 10 години
Рискът от фалит на САЩ се сви наполовина от октомври насам=================================================Как се е свил бе, мама му стара .... ха обяснете ми на мен - простият и неук НЕикономист ... как така се "сви"?Като напечатаха хартийките ли ? Има ли останал човек на планетата, който да не е наясно, че $Империята на Злото$ отдавна фалира, чисто математически ?!Защо хората се самохипнотизират, като продължават на вярват на нещо, което го няма ! Това, което го има са F-15, F-16, F-22 - Raptor" .... и нищо друго отдавна НЯМА !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
Рискът от "неплащане" е обратно пропорционален на риска от "неразплащане" .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още