IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на САЩ с ръст от 3,2% за последното тримесечие

Ръстът е бил подкрепен от потребителските разходи, инвестициите и нетния износ, а жилищният пазар се е явил пречка за растежа

16:02 | 30.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БВП на САЩ с ръст от 3,2% за последното тримесечие

През последното тримесечие на миналата година американската икономика е отчела годишен темп на растеж от 3,2% спрямо предходното, съобщава MarketWatch. Икономисти, интервюирани от медията, очакваха 3,3% ръст.

Ръстът през третото тримесечие бе 4,1%, като по тази начин икономиката регистрира най-силните поредни тримесечия от края на 2011 и началото на 2012 г.

Ръстовете през първото и второт тримесечие на 2013 г. бяха съотвентно 1,1% и 2,5%, и така за цялата минала година растежът е само 1,9% спрямо 2,8% през 2012 г., но през втората половина на 2013 г. икоомиката набра доста инерция.

Ръстът през последното тримесечие е бил подкрепен от най-силното покачване на потребителските разходи от три години (с 3,3%) и от бързото възстановяване на бизнес инвестициите (ръст от 6,9% спрямо едва 0,2% за третото тримесечие). Силният нетен износ също е подкрепил растежа след скок на износа с 11,4% и повишение на вноса само с 0,9%. 

Ръстът на БВП щеше да е по-голям, ако не беше временното спране на работата на правителството през октомври. Федералните разходи спаднаха с 12,6%, неутрализирайки ръста при щатските и местни разходи.

Жилищния пазар също се явава спънка за икономиката за първи път от близо три години, след като растящите цени на жилищата и по-високите лихви по ипотеките потиснаха търсенето. Разходите за жилищно строителство са спаднали с 9,8% на годишна база.

Донякъде изненадващо компаниите са повишили рязко запасите си – вероятно сигнал, че очакват увеличение на продажбите в началото на 2014 г. Запасите са нараснали със 127 млрд. долара след голямото увеличение от 156 млрд през третото тримесечие.

Годишната инфлация на потребителските разходи за четвъртото тримесечие е едва 0,7%, като същинската е 1,1%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още